image TinkerList

INVESTERINGSPROJECT

Winwinlening

TinkerList

Wat hebben Gert Late Night, Vandaag, Rock Werchter, De Warmste Week, Switch, HLN Live, Vive le Vélo en Extra Time met elkaar gemeen? Wel, ze gebruiken allemaal TinkerList, een online platform voor tv-redacties. TinkerList maakt de samenwerking tussen alle partijen die aan een programma werken sneller, overzichtelijker en efficiënter.

Na het opbouwen van een stevig track record is de onderneming klaar voor de volgende stap. Internationale expansie, focus op online kanalen en het switchen naar een SaaS-model zijn de nieuwe doelen. Om deze plannen waar te maken zoekt TinkerList financiering.

Bedrijfsnaam TINKERLIST.TV
Oprichtingsdatum 06/10/2014
BTW-nummer BE0564.886.527
Vennootschapsvorm BV
Locatie Sluisstraat 79 bus 3, 3000 Leuven
Activiteit IT voor mediasector
Wat is een WinWinner campagne?

Via WinWinner kunnen ondernemers hun ambitieuze groeiplannen met hun netwerk delen om hun ambassadeurs te laten investeren via voordelige leningen zoals de winwinlening. Zo kan de ondernemer verder groeien en haar plannen waarmaken. We brengen je graag in contact met de onderneming om de voorwaarden van de lening te bespreken. Lenen aan KMO's omvat altijd een risico van kapitaalverlies.

Beschrijving

In een notendop

 • Online gebruiksvriendelijke scripting-tool die de makers van live programma’s ondersteunt in de ontwikkeling van hun content en het beheer van hun volledige workflow
 • Gebruikt door meer dan 100 tv-shows in binnen- en buitenland, waaronder Switch, Gert Late Night en Vive le Vélo. Ook nieuws, events (Rock Werchter) en online kanalen
 • Complementair founders-trio met ervaring in de mediasector, technische en commerciële vaardigheden
 • Team van 9 werknemers
 • Weinig impact van corona, integendeel: corona werkt digitale versnelling in de hand en dat speelt in de kaart van TinkerList
 • Maandelijkse recurrente inkomsten van €40.000
 • Op scharnierpunt richting een schaalbaarder SaaS-model om de markt zowel segmenteel als geografisch uit te breiden
 • WinWinner-campagne (minimaal €100.000, maximaal €200.000) maakt deel uit van financieringsmix om SaaS-model te lanceren via investeringen in internationale expansie en personeel (sales, marketing en development)
 • Investeren kan via de winwinlening: looptijd 7 jaar, eenmalige aflossing
Update 18/01: het maximale doelbedrag van de campagne wordt verhoogd naar €222.000.


Waarom TinkerList?

De laatste jaren zien we een explosie van online kanalen. Elke krant heeft een online kanaal voor breaking news, sportwedstrijden van elk niveau worden live in beeld gebracht, e-sports-bedrijven bieden dagelijks live uitzendingen aan, bedrijven organiseren online symposiums, tv-makers zien budgetten krimpen en zoeken manieren om hun talkshows, spelprogramma’s en nieuwsuitzendingen efficiënter te kunnen produceren.

Zij zijn allemaal op zoek naar een betaalbare online oplossing om samen te werken en om op een heel gebruiksvriendelijke, niet-technische manier live content te kunnen produceren. Maar ondanks enorme technologische vooruitgang en innovatie in het medialandschap zijn er geen cloud-gebaseerde, geïntegreerde tools beschikbaar om creatieve teams daarbij te ondersteunen.


Activiteit

In TinkerList, een collaboratieve online omgeving, plannen redacteurs de onderwerpen voor hun shows en stellen ze een draaiboek samen. Alle vragen, autocueteksten, filmpjes en foto’s worden in TinkerList verzameld en uitgewerkt. Tijdens de opnames in de studio stuurt het platform alle toestellen aan. Door deze high-end integraties en automatisatie bespaart een team tijd, energie en dus ook kosten.

Het platform brengt TV-maken naar de 21e eeuw en faciliteert een doorgedreven digitalisering van processen die tot op de dag van vandaag nog steeds analoog en manueel gebeuren. En dat is nodig, want meer en meer broadcasters voelen de druk van online content, waardoor budgetten krimpen.

“TinkerList is de 21e-eeuwse manier om een media-uitzending vorm te geven en te organiseren. De productieleden kunnen in realtime de opname beheren, ongeacht het kanaal. Geen copy-paste-werk of last-minute prints die in de handen van de presentator worden gestoken dus.” - Erik Hauters, CEO TinkerList


Vandaag de dag gebruiken alle grote Vlaamse zenders -VRT, DPG Media en SBS Belgium- het platform
voor talkshows, nieuws en quizzen zoals Gert Late Night, Vandaag, Switch, HLN Live en Vive le Vélo. Ook in Nederland wordt de meerderheid van de grote dagelijkse talkshows op de openbare en commerciële omroepen, zoals RTL Boulevard, Jinek en De Vooravond, met TinkerList geproduceerd. Meer dan 100 tv-shows werken al met TinkerList. Op die manier heeft de onderneming al een stevige reputatie opgebouwd in de sector:

“Met TinkerList worden heel wat redactie- en productieactiviteiten eindelijk gebundeld in één platform. Je voelt dat TinkerList is ontwikkeld vanuit de noden van de gebruikers, het platform stelt zich ten dienste van die gebruikers en hun creativiteit. Het is dan ook niet alleen gebruiksvriendelijk maar ook tijdbesparend.” - Tom Lenaerts, tv-presentator en medeoprichter productiehuis Panenka

TinkerList geeft broadcasters ook de tools om online content efficiënter te gaan produceren. Zo heeft HLN Live van DPG Media het platform ingezet voor haar dagelijkse online nieuwsberichten, om snel en agile te kunnen schakelen bij breaking news. De journalist stelt een script samen in TinkerList en neemt het op eigen houtje op in de geautomatiseerde studio: met één simpele klik triggert hij de meest complexe templates met foto’s, titels in beeld, interviews en filmpjes. Alles verloopt automatisch.


“TinkerList is gewoon zeer handig. Ik heb geen dubbel werk meer als regisseur, alles is duidelijk voor iedereen in 1 oogopslag. We configureerden de software zo zodat je alles hebt wat je nodig hebt en niets meer. Fantastische tool, ik ben een tevreden klant.” - Sophie De Vadder, regisseur bij VRT

TinkerList zit echter op een scharnierpunt in haar businessmodel: waar vroeger voornamelijk op projectbasis werd gewerkt, is de onderneming volop aan het inzetten op de schaalbaarheid van haar verdienmodel door te werken aan een SaaS-model (Software as a Service). Momenteel zijn er al recurrente inkomsten uit SaaS-productlicenties met een abonnementsformule maar het is de bedoeling om nog verder te gaan op de ingeslagen weg van het SaaS-model. Dit zal ook een flinke verbreding van het marktsegment inhouden: naast traditionele tv-shows kunnen nu ook online kanalen geholpen worden.


Team

TinkerList telt 3 founders. Oprichter Erik Hauters was 15 jaar lang regisseur bij Woestijnvis en werkte ook een aantal jaar als freelancer voor productiehuizen in Vlaanderen en Nederland. De regie van De Slimste Mens Ter Wereld, De Pappenheimers, Geubels en de Belgen waren van zijn hand.

“Ik zag redacties Word- en Excel-documenten aanvullen en rondmailen, tot niemand nog wist wat nu de definitieve versie van het script was. Uren repetitie hadden we nodig om de technici en inhoudelijke mensen op dezelfde pagina te krijgen. Letterlijk en figuurlijk. Het is vanuit die frustratie dat ik 5 jaar geleden met dit project ben gestart, om tv te kunnen maken op een meer hedendaagse en digitale manier.” 

Samen met Kurt Victoor, die eerder een architectenbureau runde, bouwde Erik het product van TinkerList uit. Kurt neemt voornamelijk de commerciële taken zoals business development en marketing voor zijn rekening.

Vero Vanden Abeele, Eriks vrouw, is professor aan het departement Computerwetenschappen aan de KU Leuven. Zij legt zich dan ook voornamelijk toe op het UX design van de TinkerList-tool. Op die manier is het founders-trio een complementaire mix van commerciële en technische vaardigheden en ervaring in de mediasector.


Het team van TinkerList bestaat uit 9 FTE’s aangevuld met enkele freelancers. Het gaat hierbij onder meer om een financiële expert, commerciële profielen zoals een customer support-medewerker, een marketeer, buitenlandse sales agents en technische profielen zoals front-end- en back-end-developers.


Klanten

Tot de klanten van TinkerList behoren nationale en internationale zenders, productiehuizen, news agencies, e-sports-kanalen, online kanalen en allerhande live events. Het merendeel van de omzet komt uit België en Nederland, maar stilaan komen ook meer namen uit verdere landen op het klantenlijstje. Zo heeft TinkerList klanten in Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Brazilië, de Verenigde Staten en Australië.


“TinkerList geeft ons een duidelijk overzicht over het scenario en bespaarde ons heel wat tijd en moeite. Je kan duidelijk de wijzigingen die iemand anders aanbrengt zien zodat je snel daarop kan inspelen. Dat is echt het grootste voordeel, werken in één mooi document. TinkerList maakt je productieproces een pak eenvoudiger.” Bart Mutton, showrunner Over Eten (VRT)

Meer dan 3.500 gebruikers werkten reeds op het TinkerList-platform, goed voor meer dan 9.000 afleveringen. TinkerList kan rekenen op een 40-tal vaste klanten, wat een maandelijkse recurrente inkomst geeft van 40.000 euro.


Investeer mee!

Zoals eerder vermeld bevindt TinkerList zich op een scharnierpunt in haar groeiverhaal. Het is de ambitie om te investeren in de schaalbaarheid van het product door het SaaS-model verder uit te werken. In de "TinkerList 2.0 SaaS-applicatie" zullen klanten zelf de modules kunnen kiezen die ze nodig hebben voor hun programma. Hierbij zal gewerkt worden met een abonnementsformule en wil TinkerList een flinke uitbreiding maken qua doelpubliek:

“Wij zetten volop in op de media van de toekomst, ongeacht via welk kanaal de content gedeeld wordt. We geloven sterk dat de grootste groei uit online markten zal komen. Streaming is de norm in de wereld van vandaag. Online kanalen zullen daarom onze focus worden. We hebben al de eerste stappen gezet met buitenlandse klanten, we willen deze internationalisering verder boosten.” - Kurt Victoor, co-founder TinkerList

Om te investeren in die plannen voor internationale expansie en de verbreding van de doelmarkten zoekt TinkerList 1 miljoen euro. Concreet staan investeringen in sales, marketing en development gepland, voornamelijk met extra personeel. Hiervoor heeft de onderneming de volgende financieringsmix opgesteld:

 • bank: 250.000 euro (voorstel ontvangen)
 • PMV Co-financiering: 250.000 euro (aanvraag afhankelijk van bankdossier)
 • kapitaalronde: 350.000 euro (afgerond)
 • WinWinner (minimaal-maximaal): 100.000-200.000 euro
Update 18/01: het maximale doelbedrag van de campagne wordt verhoogd naar €222.000.

Eerder haalde TinkerList al financiering op via imec.istart en The CoFoundry. Investeren in de WinWinner-campagne van TinkerList kan via:

 • de winwinlening: 1,75% jaarlijkse bruto rente + 2,5% jaarlijks belastingkrediet op openstaand bedrag, 40% overheidswaarborg op openstaand bedrag, looptijd 7 jaar. Eenmalige aflossing aan het einde van de looptijd
Met heel wat indrukwekkende namen van (inter)nationale tv-programma’s op haar klantenlijst heeft het ervaren en complementaire team van TinkerList al een mooi track record opgebouwd. Nu wil de onderneming investeren in het veroveren van online productiekanalen en het verder schaalbaar maken van haar businessmodel. Investeer je mee?

Welke leningen zijn er?

Bruto rendement
Terugbetaling
Looptijd
Waarborg
Investeren vanaf
Maximale investering
Achtergesteld

Waarom investeren via WinWinner?

Investeren in gescreende dossiers
€0 kosten voor investeerder
>98% Terugbetalingsratio
Let op!
Geld lenen aan een onderneming is risicovol.
Als investeerder loopt u het risico dat het ontleende bedrag geheel of gedeeltelijk niet kan worden terugbetaald.