image Calculus

INVESTERINGSPROJECT

Winwinlening

Calculus

Dankzij Calculus kunnen bedrijven en eventorganisatoren de data die hun technische toestellen aanleveren beter in kaart brengen. Dit verlaagt de drempel naar de digitalisering. De technologie die de Limburgse start-up ontwikkelde, werd al gebruikt voor meer dan 200 unieke projecten, waaronder Tomorrowland en het Eurovisiesongfestival. De omzet van Calculus groeide in 2019 met 180% en nu is de onderneming op zoek naar financiering, o.m. voor investeringen in productontwikkeling en een internationale salesstrategie. Ontdek hier de investeringsmogelijkheden van deze groeiende onderneming!

Bedrijfsnaam EYWA BVBA
Oprichtingsdatum 01/02/2017
BTW-nummer BE 0670.612.171
Vennootschapsvorm BVBA
Locatie Kempenseweg 12, 3690 Zutendaal
Activiteit IT
Wat is een WinWinner campagne?

Via WinWinner kunnen ondernemers hun ambitieuze groeiplannen met hun netwerk delen om hun ambassadeurs te laten investeren via voordelige leningen zoals de winwinlening. Zo kan de ondernemer verder groeien en haar plannen waarmaken. We brengen je graag in contact met de onderneming om de voorwaarden van de lening te bespreken. Lenen aan KMO's omvat altijd een risico van kapitaalverlies.

Beschrijving

UPDATE
Door de grote interesse van investeerders is het doelbedrag van de campagne verhoogd van €80.000 naar €120.000.


In een notendop

- Hardware- en softwarebedrijf dat het mogelijk maakt om data van sensoren beter te visualiseren en te interpreteren. De drempel naar digitalisering wordt op die manier verlaagd
- Opmerkelijke grote klanten: Tomorrowland, het Eurovisiesongfestival en Champions League-wedstrijden
- Al 211 unieke projecten gerealiseerd met Calculus-software, die al in 23 verschillende landen werd gebruikt
- Omzet steeg met 180% in 2019, het team groeide van 8 naar 12 mensen
- Top-10-plaats in de "Rising Star"-competitie van Deloitte
- Complementair team van founders, met expertise in o.m. IT, events en energie
- Op zoek naar €120.000 aan winwinleningen, €100.000 aan subsidies en €250.000 aan private equity, o.m. voor investeringen in productontwikkeling, het uitwerken van een internationale salesstrategie en de ontwikkeling van een application store voor softwaremodules


Waarom Calculus?

Calculus vindt haar oorsprong in een eenmalig energiemonitoringproject in de evenementensector. Op Tomorrowland 2016 werden het water- en energienetwerk gemonitord om meer te weten te komen over het verbruik en mogelijke optimalisaties. Drieënhalf jaar later is Calculus uitgegroeid tot een heus software- en hardwarebedrijf dat voor heel wat sectoren een verschil kan maken.

"Een van de problemen waarmee eventorganisatoren te maken krijgen, is dat ze moeilijk data van hun technische installaties kunnen analyseren. Daarom worden bij volgende edities vaak dezelfde fouten gemaakt." - Rob van Dun, managing director Calculus

Calculus is dan ook ontstaan vanuit de idee dat bijna ieder modern toestel is uitgerust met sensoren die constant allerlei in- en output meten.

In deze gegevens zit een schat aan waarde, je moet ze alleen nog activeren. De verwerking van deze gegevens wordt mogelijk dankzij Calculus.

"We zagen dat het internet of things aan het boomen was en zijn vroeg mee op die golf gesprongen." - Rob van Dun, managing director Calculus


Activiteit

Calculus biedt ondernemingen en events de mogelijkheid om de data van hun technische installaties in kaart te brengen. Op basis van deze data kunnen zij verbeteringen aanbrengen of herstellingen sneller laten verlopen.

De Calculus Impulse

Dit gebeurt door de input van toestellen te vertalen naar een platform waarop gebruikers de data van deze toestellen kunnen interpreteren. Om de communicatie tussen sensoren en meetinstallaties enerzijds en het platform waarop de data worden weergegeven anderzijds mogelijk te maken maakt men gebruik van zogenaamde gateways.

Calculus ontwikkelde zelfs een eigen gateway, de Calculus Impulse. Deze biedt heel wat meer mogelijkheden dan een doorsnee gateway. De gateway levert niet alleen data aan, maar vanuit het platform is het ook mogelijk om commando's naar de toestellen te sturen.

Dit alles klinkt misschien wat technisch, maar de toepassingsmogelijkheden van Calculus zijn wel erg talrijk. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het beveiligen van bouwwerven: men kan een soort 'digitaal hek' rond de bouwwerf plaatsen zodat er een alarm afgaat als er iets buiten de afgebakende zone gaat. Een ander voorbeeld is het vanop afstand bepalen dat een verwarmingstoestel meer of minder warmte geeft.

Sinds mei 2019 verkocht Calculus zo'n 600 gateways. De omzet groeide met 180% in 2019. Er werden al 211 unieke projecten uitgevoerd met de Calculus-software en het platform heeft zo'n 230 unieke gebruikers, goed voor bijna 10.000 uitgelezen sensoren.

Bekijk hoe carwash De Wasstraat haar waterstromen beter in kaart kan brengen dankzij Calculus‍


Team

Het team van Calculus groeide in 2019 van 8 mensen naar 12. Er zijn 5 oprichters: Rob van Dun (managing director), Bram Coomans (sales director), Vincent Put (hardware development), Geert Pieters (software development) en Pieter Quinart (technical director). Ze hebben allen een link met de evenementensector, de sector waarin het voor Calculus allemaal begon. De expertise van de oprichters ligt voornamelijk in de domeinen IT, elektronica, energie, service en verhuur van technische materialen. Zo vormen ze een complementair team dat zorgt voor de unieke en sterke mix waaruit Calculus bestaat.

Geert Pieters, Pieter Quinart, Vincent Put, Rob van Dun & Bram Coomans


Calculus beschikt ook over een sterk professioneel netwerk. Zo heeft het met APK, dat onder meer wegen aanlegt en nutsvoorzieningen installeert, een joint venture met de naam APK Smart Solutions gesloten. Calculus focust zich binnen deze samenwerking voornamelijk op de software, terwijl APK vooral instaat voor de installatie en de service.

Calculus schopte het in 2019 tot in de top-10 van de Rising Star-competitie van Deloitte.‍


Klanten

Calculus kan rekenen op verschillende soorten inkomsten: de verkoop van de hardware (gateways), het ter beschikking stellen van de software aan klanten via verschillende formules, support packs, het ontwerpen van bepaalde functionaliteiten op maat... In de toekomst wil Calculus verder inzetten op de schaalbaarheid en automatisering van haar businessmodel.

De Calculus-technologie werd al in 23 verschillende landen gebruikt. Er zijn 36 bedrijven die met de technologie werken.


Het Calculus-platform in volle actie

Een belangrijk pluspunt voor klanten van Calculus is dat de onderneming hen zowel hardware (gateways) als software (platform voor databeheer) biedt. Op die manier kunnen ze terecht bij 1 partij voor het interpreteren van hun data.

"Zowel start-ups als grotere spelers kunnen klant worden. Voor start-ups is Calculus heel interessant omdat de meetbaarheid van nieuwe producten snel mogelijk wordt. We verlagen dus de instap voor digitalisering, waardoor het voor start-ups mogelijk wordt om sneller te groeien." - Bram Coomans, sales director Calculus


Rob van Dun op Festivak (vakbeurs voor grootschalige evenementen) over het project Waterville

De toepassingen van Calculus kunnen ingezet worden in ruwweg 3 contexten: asset management (technische toestellen), utility management (water en energie) en site management (events, bouwwerven, gebouwen...). Het grote voordeel van de producten van Calculus is dat afwijkend gedrag meteen gemeld wordt zodat een technicus bij eventuele problemen weet waar hij moet ingrijpen.

"Dankzij de data intelligence die we aanleveren kunnen onze klanten hun problemen met service level agreements oplossen; een servicebedrijf zal dankzij Calculus bijvoorbeeld sneller op de hoogte zijn van een bepaalde storing en dus sneller kunnen ingrijpen." - Pieter Quinart, technical director Calculus

Gezien de brede toepassingsmogelijkheden van Calculus zijn de klanten ook erg uiteenlopend: verhuurders van materialen voor events, wasserijen, vakantieparken, beheerders van energie-, water- of sanitaire netwerken... De technologie van Calculus werd dan ook al gebruikt op grote events zoals Champions League-wedstrijden, het Eurovisiesongfestival (zowel voor broadcasting als showverlichting), muziekfestivals (Tomorrowland, Pukkelpop) en modeshows.

In de pers

Calculus kreeg dankzij haar hoogstaande technologie en indrukwekkende projecten al heel wat persaandacht:
- Made in Limburg wijdde al een artikel aan het project van Calculus voor de wintereditie van Tomorrowland
- Groeiwaarts, dat Limburgse groeiverhalen rond innovatie en ondernemerschap in de kijker zet, besprak Calculus in een van haar artikels
- Calculus is in 2019 gespot als een van de snelst groeiende tech bedrijven in België en belandde in de top-10 van de Rising Stars van Deloitte.


Investeer mee in Calculus!

Calculus is volop aan het groeien en is op zoek naar financiering om het tempo in deze groeiplannen te houden. Concreet zoekt de onderneming 80.000 euro aan winwinleningen, aan te vullen met subsidies (100.000 euro) en een private equity financiering van €250.000 voor volgende investeringen:

- de verdere ontwikkeling van een compacte versie van de gateway. Calculus ontwikkelde al een prototype van deze kleinere versie die in goedkopere toestellen kan geplaatst worden (de huidige gateway zal dan voornamelijk bedoeld zijn voor bijvoorbeeld generatoren of klimaatgroepen). Het is nu de bedoeling om elke component van het prototype te analyseren zodat de productie gegarandeerd is.
- het uitwerken van een internationale salesstrategie: momenteel heeft Calculus klanten in België en Nederland (al is de onderneming via verdelers ook al aanwezig in andere landen), maar het is de bedoeling om zelf meer in te zetten op verkoop in het buitenland.
- het ontwikkelen van een application store: nu is er een platform met 12 modules. Calculus wil een store maken waarmee het meer modules kan aanbieden om op deze manier opnieuw de drempel tot digitalisering te verlagen.
- marketing: door het toevoegen van nieuwe modules zal ook moeten geïnvesteerd worden in marketing zodat de (potentiële) klanten van Calculus kennis kunnen maken met de nieuwigheden.

Update: door grote interesse van investeerders is het doelbedrag van de campagne verhoogd naar €120.000.
Calculus haalde vorig jaar al 80.000 euro aan winwinleningen op in haar privénetwerk. Investeer je mee in een onderneming die inzet op het internet of things en met haar combinatie van software en hardware al heel wat verschillende klanten en sectoren heeft geholpen bij hun digitale versnelling en databeheer? Grijp dan nu je kans om te investeren in Calculus!

Welke leningen zijn er?

Bruto rendement
Terugbetaling
Looptijd
Waarborg
Investeren vanaf
Maximale investering
Achtergesteld

Waarom investeren via WinWinner?

Investeren in gescreende dossiers
€0 kosten voor investeerder
>98% Terugbetalingsratio
Let op!
Geld lenen aan een onderneming is risicovol.
Als investeerder loopt u het risico dat het ontleende bedrag geheel of gedeeltelijk niet kan worden terugbetaald.