image LiQ

INVESTERINGSPROJECT

Winwinlening Crowdlening

LiQ

Met haar alcohol-infused ice cream brengt LiQ lekkere en gesofisticeerde producten op de markt. De 6 varianten zijn te vinden in heel België, onder meer bij Delhaize en Spar. Om hun internationale ambities in een stroomversnelling te brengen zoeken founders Jorgo en Nicolas crowdinvesteerders die LiQ een lening willen toekennen. Prepare to liq your lips!

Bedrijfsnaam LiQ
Oprichtingsdatum 17/04/2018
BTW-nummer BE0694.807.337
Vennootschapsvorm NV
Locatie Stedestraat 51, 8530 Harelbeke
Activiteit Alcohol-infused ice cream
Wat is een WinWinner campagne?

Via WinWinner kunnen ondernemers hun ambitieuze groeiplannen met hun netwerk delen om hun ambassadeurs te laten investeren via voordelige leningen zoals de winwinlening. Zo kan de ondernemer verder groeien en haar plannen waarmaken. We brengen je graag in contact met de onderneming om de voorwaarden van de lening te bespreken. Lenen aan KMO's omvat altijd een risico van kapitaalverlies.

Beschrijving

In een notendop

- Premium dessert company die alcohol-infused ice cream, ijs met een vleugje alcohol, op de markt brengt
- Concept onderbouwd door marktonderzoek, uitgebreide tests en doordachte branding
- Ingrediënten met aandacht voor de gezondheid van de consument, verpakking met aandacht voor de gezondheid van de planeet (biologisch afbreekbaar)
- Ongeveer 650 verkooppunten in België, o.m. dankzij nationale contracten met Delhaize en Spar
- Omzet 2019 bijna 9x hoger dan in 2018
- First-mover advantage in een groeiende nichemarkt die LiQ mee wil doen uitgroeien tot een mass market
- Op zoek naar financiering (min. €50.000 - max. €100.000 via WinWinner-campagne + €400.000 via business angels) voornamelijk voor werkkapitaal en internationalisering (marketing, uitbreiding team)
- Investeren via deze crowdlendingcampagne kan via de winwinlening (1,75% jaarlijkse brutorente + 2,5% jaarlijks belastingkrediet op openstaand bedrag, 30% waarborg op openstaand bedrag) of gewone achtergestelde crowdlening (6% jaarlijkse brutorente (=nettorente dankzij vrijstelling roerende voorheffing), 4 jaar). Beide jaarlijks constante aflossing

Update 17/08: door de grote interesse van investeerders is het doelbedrag van de campagne verhoogd van €100.000 naar €150.000. De campagne werd ook met een maand verlengd, de nieuwe einddatum is 16 september 2020.
Update 01/09: het maximale doelbedrag werd nogmaals verhoogd, van €150.000 naar €200.000.


Waarom LiQ?

Het was tijdens een reis naar de Verenigde Staten in 2017 dat de vrienden Jorgo Struyve en Nicolas Destoop kennismaakten met ‘alcohol-infused ice cream’, ijs met daaraan een scheutje alcohol toegevoegd. Ze zagen dat het concept in België nauwelijks bekend was en beslisten om zelf enkele ijsjes met een vleugje alcohol te creëren en deze aan de man te brengen op kleine events, toen nog onder de naam Boogo.

Hun concept sloeg aan en won steeds meer aan populariteit, zeker toen Jorgo en Nicolas een klein jaar later bij Unizo een nationale ondernemerswedstrijd voor studenten wonnen. Ze beslisten dan ook om een stap verder te gaan met hun onderneming en hun alcohol-infused ice cream te introduceren bij retailers en horecazaken. Sinds mei 2019 staan de producten van Jorgo en Nicolas gekend onder de naam LiQ.

Deze rebranding lag mee aan de basis van een omzet die in 2019 bijna 9 keer hoger lag dan het jaar ervoor.Activiteit

Na het testen en reviewen van een 50-tal recepten heeft LiQ momenteel zes soorten ijs in haar aanbod, elk met een touch alcohol: Strawberry Rum Daiquiri, Bourbon Salted Caramel, Coconut Rum Punch, Amaretto Cookie Crunch, Irish Coffee Crumble en Limoncello Raspberry Ripple. De productie van deze ijsjes gebeurt via een externe partij.

“De focus van onze branding ligt op het ijsgedeelte en niet op de alcohol. Geen verpakkingen met in het oog springende flessen drank dus. We komen met een nieuwe smaakervaring op de proppen: heerlijk room- of sorbetijs met een vleugje alcohol. Op die manier staan we voor een nieuwe, gesofisticeerde dessertervaring.” - Jorgo Struyve, co-founder LiQ

LiQ introduceert haar producten als ‘better for you’ en ‘better for the planet’. Door te kiezen voor stevia als zoetstof en door slechts de helft van de suiker te gebruiken in vergelijking met premium-ijs van concurrenten, is een LiQ-ijsje wat vriendelijker voor het lichaam. En dit zonder aan smaak in te boeten. De cups en lepels die LiQ gebruikt, zijn biologisch afbreekbaar. Ten slotte maakt het merk zoveel mogelijk gebruik van lokale producten voor de ingrediënten van haar ijsjes. Op die manier ondersteunt het merk de Belgische economie.Team

Het team van LiQ bestaat voorlopig uit 4 mensen. Co-founders Nicolas Destoop en Jorgo Struyve startten met hun concept in 2017 en bouwden het de afgelopen jaren uit tot een stevige onderneming. Nicolas legt zich voornamelijk toe op de sales, terwijl Jorgo onder meer de financiën, het operationele luik en de marketing voor zijn rekening neemt. Nicolas en Jorgo worden bijgestaan door een accountmanager, die ervaring opdeed bij Unilever, en een salesmanager voor Frankrijk, die eerder bij Nestlé aan de slag was.

LiQ-founders Jorgo Struyve en Nicolas Destoop

Voor overige taken werkt LiQ samen met een vast team freelancers, onder meer voor designs en brand activation. Daarnaast kunnen Jorgo en Nicolas rekenen op het advies van hun business angels, die in 2018 in de onderneming investeerden.


Klanten

‘Fill the gap’ is het uitgangspunt van LiQ als het op de verovering van de markt gaat. De markt van de alcohol-infused ice cream is weliswaar nog een nichemarkt, maar wel een groeiende markt: de totale markt voor dit type ijs heeft een potentieel van 36 miljard US dollar wereldwijd. Er is dus nog veel ruimte om te groeien.


LiQ heeft een first-mover advantage tegenover de gevestigde ice cream-merken omdat de niche voor deze grote spelers voorlopig nog te klein is. Ook willen de grote ice cream brands niet onder hun eigen “holy” merknaam alcohol-infused ice cream op de markt brengen gezien hun kindvriendelijke invalshoek. Op die manier heeft LiQ voldoende tijd om het merk uit te bouwen van de nichemarkt naar de mass market. Haar grote voorbeeld hierin is Halo Top, dat 6 jaar geleden in een nichemarkt gestart is en nu een van de meest succesvolle ice cream brands ter wereld is.


“Binnen die groeiende nichemarkt willen we gebruikmaken van ons first-mover advantage. Na verschillende jaren van productontwikkeling, grondig marktonderzoek en het uitwerken van onze brandingstrategie staan we er echt als merk: we zijn een premium dessert company met een verantwoordelijkheid naar de consument en de planeet.” - Nicolas Destoop, co-founder LiQ

De verkoop van de LiQ-ijsjes verloopt voornamelijk via retailers. LiQ heeft nationale contracten met Delhaize en Spar alsook enkele independent stores van Carrefour, waardoor het aantal verkooppunten in België rond 650 ligt. Recent kwam ook het eerste Franse verkooppunt erbij. De eerste stappen naar een internationalisering zijn gezet, en het is ook de bedoeling om deze ingeslagen weg verder te zetten en de markt van de alcohol-infused ice cream te veroveren. De eerste gesprekken met buitenlandse retailers lopen alvast.


In de pers

Het kleurrijke concept van LiQ leverde het merk al heel wat (inter)nationale persaandacht op. Een selectie uit de persverschijningen:

  • Knack Weekend bespreekt het gamma van LiQ en de focus op biologisch afbreekbare producten in dit artikel
  • Na de rebranding verscheen LiQ in Made in West-Vlaanderen
  • Het water loopt Flair in de mond door de ijsjes van LiQ
  • Door samen te werken met een Britse partij voor de rebranding verscheen LiQ ook in het Engelse Packaging News
  • Ook op marcommnews.com vinden we nieuws over LiQ


Investeer mee!

Het is om de internationaliseringsplannen een boost te geven dat LiQ op zoek is naar financiering. Concreet wil de onderneming met deze WinWinner-campagne minimaal €50.000 en maximaal €100.000 ophalen. Daarnaast wil LiQ ook nieuwe business angels aan boord halen voor een bedrag van €400.000 om de ambitieuze groeiplannen mogelijk te maken. Update 11/08: de kapitaalronde is intussen succesvol afgerond, lees er meer over in dit artikel in De Tijd.

Update 17/08: door de grote interesse van investeerders is het doelbedrag van de campagne verhoogd naar €150.000. De campagne werd overigens ook met een maand verlengd, tot en met 16 september 2020.
Update 01/09: het maximale doelbedrag werd nogmaals verhoogd, van €150.000 naar €200.000.

De op te halen financiering zal gebruikt worden voor volgende zaken:

  • 1% investeringen in materiële en immateriële vaste activa zoals display vriezers
  • 11% het betalen van overheadkosten zoals kantoren, consultants, FAVV, wagens voor het salesteam
  • 32% marketingkost, op te delen in 13% awareness marketing (social, advertenties, …), 12% in-store promo’s, 1% freelancers en 6% voor een brand manager
  • 39% werkkapitaal om grote orders van supermarktketens te kunnen opvangen en produceren.
  • 17% uitbreiding van het team. Onder meer accountmanagers in Duitsland zijn profielen waarnaar LiQ op korte termijn op zoek is.

Je kan mee investeren in dit merk van lekkere en duurzaam verpakte ijsdesserts met een shotje alcohol via:
- de winwinlening: 1,75% jaarlijkse brutorente + 2,5% jaarlijks belastingkrediet op openstaand bedrag, 30% waarborg op openstaand bedrag, looptijd 8 jaar. Jaarlijks constante aflossing.
- een crowdlening (achtergestelde lening): looptijd 4 jaar, 6% jaarlijkse brutorente, jaarlijks constante aflossing. Goed om weten: aangezien LiQ onder de voorwaarden van de vrijstelling van roerende voorheffing valt, is dit brutorendement ook het nettorendement! Ontdek alle voorwaarden van deze maatregel op deze pagina.

Dankzij een doordachte branding en uitvoerig marktonderzoek heeft LiQ een mooi product op de markt gebracht en al heel wat verkooppunten binnengehaald via nationale retailers zoals Delhaize. Wil jij LiQ, dat met haar premium desserts rekening houdt met kwaliteit en smaak maar tegelijk ook met de gezondheid van haar klanten én die van de planeet, helpen om haar first-mover advantage in een groeiende nichemarkt te verzilveren? Dan kan je nu investeren in de groeiplannen van LiQ!

Welke leningen zijn er?

Bruto rendement
Terugbetaling
Looptijd
Waarborg
Investeren vanaf
Maximale investering
Achtergesteld
Bruto rendement
Terugbetaling
Looptijd
Waarborg
Investeren vanaf
Maximale investering
Achtergesteld

Waarom investeren via WinWinner?

Investeren in gescreende dossiers
€0 kosten voor investeerder
>98% Terugbetalingsratio
Let op!
Geld lenen aan een onderneming is risicovol.
Als investeerder loopt u het risico dat het ontleende bedrag geheel of gedeeltelijk niet kan worden terugbetaald.