image Scarab Sports

INVESTERINGSPROJECT

Crowdlening Winwinlening

Scarab Sports

Voetbalcoaches en -scouts willen zich niet alleen op fysieke kwaliteiten baseren om spelers te evalueren; ook technische en cognitieve vaardigheden zijn cruciaal om het potentieel van een speler in te schatten. Maar het ontbreekt vaak aan objectieve manieren om die data te monitoren.

Daar wil Scarab Sports verandering in brengen: deze onderneming ontwikkelde hightech rebound boards die op een interactieve manier de nodige technisch-cognitieve data van voetballers verzamelen. Zo krijgen clubs en academies een completer beeld van spelers. Scarab Sports heeft al samenwerkingen met eersteklassers AA Gent en OH Leuven en haalde eerder al financiering op via o.m. VLAIO en een equity-crowdfundingcampagne.

Bedrijfsnaam Scarab Sports
Oprichtingsdatum 10/08/2020
BTW-nummer 0751.938.753
Vennootschapsvorm BV
Locatie Gentse Heerweg 38, 8790 Waregem
Activiteit Rebound boards voor voetbal
Wat is een WinWinner campagne?

Via WinWinner kunnen ondernemers hun ambitieuze groeiplannen met hun netwerk delen om hun ambassadeurs te laten investeren via voordelige leningen zoals de winwinlening. Zo kan de ondernemer verder groeien en haar plannen waarmaken. We brengen je graag in contact met de onderneming om de voorwaarden van de lening te bespreken. Lenen aan KMO's omvat altijd een risico van kapitaalverlies.

Beschrijving

In een notendop

 • Maakt hightech rebound boards om de cognitieve en technische vaardigheden van voetballers op een objectieve manier te meten
 • Door boards gegenereerde data helpen voetbalclubs en -academies om completer beeld te krijgen van voetbalkwaliteiten van spelers
 • O.m. oud-spelers Yves Vanderhaeghe en Thomas Caers gaven input voor de ontwikkeling van de boards
 • Samenwerkingen met eersteklassers AA Gent en OH Leuven
 • 3 founders zijn industrieel ingenieurs met uitgebreid netwerk in de voetbalwereld en worden gesteund door accelerator imec.istart
 • Recent financiering opgehaald via VLAIO en equity-crowdfundingcampagne (€287.950)
 • WinWinner-campagne (minimaal €30.000, maximaal €100.000) maakt deel uit van bredere financieringsmix voor investeringen in o.m. software- en productontwikkeling en marketing/sales
 • Investeren kan via de crowdlening en de winwinlening (ontdek de precieze leningsmodaliteiten onderaan deze pagina)
 • Contact dossierbeheerder WinWinner: Stig Van Peer - stig@winwinner.be


Waarom Scarab Sports?

Heel wat jonge voetballers dromen van een carrière als professional. Helaas vallen veel talenten uit de boot omdat ze bijvoorbeeld pas laat hun groeispurt krijgen en daarom nog overpowered worden door hun leeftijdsgenoten.

Daarnaast beschikken coaches en scouts vaak over te weinig objectieve gegevens -naast de fysieke prestaties van de spelers- om te bepalen wie al dan niet mag gaan voetballen bij de grote jongens. Op die manier kunnen clubs grote transfersommen mislopen door talentvolle spelers te snel door te sturen.


Een objectievere manier om voetbaltalent te meten is dan ook meer dan welkom voor clubs en academies. Zo zijn de fysieke kwaliteiten niet het enige wat telt; ook technische vaardigheden, spelinzicht en uitvoeringssnelheid zijn belangrijke troeven voor voetballers.

Om die soort vaardigheden te meten ontwikkelde de start-up SCARAB Sports de PL8 (lees als plate), een interactief rebound board dat trainers helpt bij het verzamelen van technisch-cognitieve data van voetballers.


Activiteit

SCARAB Sports ontwikkelde de PL8 in samenspraak met mensen die veel ervaring hebben in het voetbal; onder meer Yves Vanderhaeghe (oud-voetballer en huidig trainer) & Thomas Caers (oud-voetballer en ex-hoofd van de Scouting bij Zulte-Waregem) gaven hun input aan de founders. Dankzij die input van ervaren mensen kon SCARAB Sports gestandaardiseerde oefeningen verwerken in de PL8:

“Dankzij onze interactieve trainingsmodule, PL8, wordt een veelzijdige voetbaltraining mogelijk die technische en cognitieve vaardigheden zoals balbehandeling, pas-, draai- en uitvoeringssnelheid meet. In het board geïntegreerde LEDs geven de spelers aanwijzingen, en de ingebouwde sensoren zorgen voor de dataverzameling. Door deze data te bundelen met de bestaande gegevens over de fysiek van de spelers krijgen clubs en academies een completer beeld van het kunnen van de spelers en kunnen ze dus betere beslissingen nemen.” – Oliver Francx, co-founder Scarab Sports


Aan de PL8 is ook een applicatie verbonden. Hiermee kunnen de gebruikers de vooruitgang van spelers monitoren. Deze applicatie wordt overigens aangeboden aan een maandelijkse prijs, wat voor terugkerende inkomsten zorgt.

“Voor de ontwikkeling van de hardware doen we een beroep op Comate, een bedrijf met veel expertise in het ontwerpen en vervaardigen van hightech producten. Met de eerste prototypes gingen we langs bij eersteklasseclubs om feedback te vragen. Op basis van die input zijn we momenteel tot 7 functionele prototypes van de PL8’s gekomen, die ook al verbonden zijn met de app. In het eerste kwartaal van volgend jaar staat de marktlancering gepland.” – Matthias Seghers, co-founder Scarab Sports


Team

SCARAB Sports is het bedrijf van 3 jonge ondernemers die Industrieel Ingenieur studeerden. Matthias Seghers neemt het financiële plaatje voor zijn rekening en daarnaast leidt hij samen met Oliver Francx de productontwikkeling en R&D in goede banen. Tanguy Ongena ten slotte doet voornamelijk business development (sales & marketing) voor de onderneming.

De 3 founders kunnen rekenen op een uitgebreid netwerk in de voetbal- en ondernemerswereld. Er was niet alleen de input van Yves Vanderhaeghe en andere ervaren mensen uit de voetbalwereld voor de ontwikkeling van het product; zo maakt ook Thomas Caers deel uit van de Raad van Advies van Scarab Sports.

Oliver Francx, Tanguy Ongena & Matthias Seghers

Ook het investeringsfonds achter het wereldwijd gerenommeerde en toonaangevende acceleratorprogramma imec.istart ziet het potentieel van de 3 gedreven founders en hun visie om atleten via een datagedreven aanpak op cognitieve en technische prestaties objectief op te volgen. Na een uitvoerige selectieprocedure is Scarab Sports een van de lucky few die zich verder kan ontwikkelen aan de hand van het ecosysteem rond imec.


Tractie

(Professionele) voetbalclubs en -academies vormen de doelgroepen van Scarab Sports. Vaak staan zij open voor nieuwe trainingsmethodes en zijn ze er zelfs actief naar op zoek. De uitgebreide fysieke screenings- en trainingsmethoden leveren namelijk slechts nog een klein competitief voordeel, omdat deze algemeen bekend zijn onder de clubs. Op vlak van het technisch-cognitieve zijn er echter nog grote sprongen te maken. Scarab Sports wil clubs en academies helpen om die sprongen te maken.


Qua voetbalclubs zijn er al partnerships met eersteklassers AA Gent en OH Leuven. Zij toonden al vóór de eerste prototypes interesse en werken nu op vaste basis samen met Scarab Sports. Als volgende stap wil de onderneming haar markt vergroten; ze staat alvast in contact met buitenlandse clubs om de PL8’s aan de man te brengen.

“Op basis van slechts enkele slides wisten we onze eerste klant reeds te overtuigen. Hij was meteen verkocht vanaf we toonden hoe we hem en zijn spelers in hun trainingen vooruit helpen. Later volgden verschillende andere academies, toen de functionele prototypes uitrolden.” – Tanguy Ongena, co-founder Scarab Sports

Ondanks haar jonge bestaan kan Scarab Sports al op heel wat publieksaandacht rekenen: zo wonnen de founders een prijs voor de universiteitsopdracht waaruit hun onderneming ontstond. Ook de pers belichtte het concept al verschillende keren: zo verscheen Scarab Sports al in De Tijd, BlooviHet Nieuwsblad en Het Laatste Nieuws.


Investeer mee!

Eerder haalde Scarab Sports al financiering op via een VLAIO-subsidie en recent eindigde de equity-crowdfundingcampagne van de onderneming op bijna €290.000. Die crowdfundingcampagne was voornamelijk gericht op het eigen netwerk van de onderneming, via deze WinWinner-campagne (minimaal €30.000, maximaal €100.000) wil Scarab Sports het brede publiek aanspreken met haar financieringszoektocht. Concreet wil de onderneming investeren in:

 • software-ontwikkeling
 • octrooi & CE-keuring
 • matrijzen: dit zijn gietvormen die nodig zijn voor de productie bij de externe partner Comate
 • verdere ontwikkeling PL8’s en eerste aankoop van de producten
 • sales & marketing
In totaal bedraagt de financieringsbehoefte €500.000. Deze WinWinner-campagne maakt deel uit van een mix van financieringskanalen die is opgesteld om dat bedrag op te halen. Investeren in de WinWinner-campagne van Scarab Sports kan via volgende leningstypes:
 • de winwinlening: 1,75% jaarlijkse brutorente + 2,5% jaarlijks belastingkrediet op openstaand bedrag. 40% overheidswaarborg op openstaand bedrag, looptijd 6 jaar, jaarlijks constante aflossing of eenmalige aflossing aan het einde van de looptijd
 • de crowdlening (achtergestelde lening): looptijd 4 jaar, 6% jaarlijkse brutorente, eenmalige aflossing aan het einde van de looptijd. Aangezien Scarab Sports in aanmerking komt voor de vrijstelling van roerende voorheffing, is het brutorendement van de crowdlening ook het nettorendement. Ontdek alle voorwaarden van deze maatregel op deze pagina.

We noteren als voorwaarde voor het vrijgeven van het via deze campagne opgehaalde geld dat aan het einde van de campagne een bedrag van €400.000 moet ingevuld zijn, ongeacht welk financieringskanaal hiervoor wordt aangesproken en ongeacht of het minimale doelbedrag van deze campagne al dan niet behaald is. Meer info over de geplande financieringsmix en -behoefte vind je onder Financiële gegevens.

Met haar hightech rebound board wil Scarab Sports voetbalclubs en -academies de kans geven om jonge voetballers op een meer objectieve manier te monitoren en om hun vooruitgang qua technische en cognitieve vaardigheden in kaart te brengen. Ondanks het jonge bestaan van de onderneming werkt Scarab Sports al samen met grote namen als AA Gent en OH Leuven. Op businessvlak wordt het bedrijf dan weer ondersteund door onder meer imec.istart. Investeer je mee in de groeiplannen van Scarab Sports?

Welke leningen zijn er?

Bruto rendement
Terugbetaling
Looptijd
Waarborg
Investeren vanaf
Maximale investering
Achtergesteld
Bruto rendement
Terugbetaling
Looptijd
Waarborg
Investeren vanaf
Maximale investering
Achtergesteld

Waarom investeren via WinWinner?

Investeren in gescreende dossiers
€0 kosten voor investeerder
>98% Terugbetalingsratio

Winwinner coach

Stig Van Peer
stig@winwinner.be
+32 470 29 02 14
Let op!
Geld lenen aan een onderneming is risicovol.
Als investeerder loopt u het risico dat het ontleende bedrag geheel of gedeeltelijk niet kan worden terugbetaald.