image Taito

INVESTERINGSPROJECT

Crowdlening Winwinlening

Taito

Taito ontwikkelt een driewielige e-step waarbij veiligheid, kwaliteit en design centraal staan. Dit als tegengas voor de wildgroei aan e-steps die slecht rijcomfort bieden en moeilijk te herstellen zijn.

De 3 complementaire founders hebben de eerste prototypes van hun e-step klaar en willen begin 2022 de eerste verkopen realiseren in de snel groeiende markt van de elektrische steps. Eerder haalde Taito al financiering op bij business angels, nu wil de onderneming leningen ophalen bij de crowd om verder te investeren in research & development, sales & marketing en de voorfinanciering van de steps.

Bedrijfsnaam Taito Mobility (hierna: Taito)
Oprichtingsdatum 14/10/2020
BTW-nummer BE0756.559.616
Vennootschapsvorm BV
Locatie Willem Wenemaerstraat 21, 9000 Gent
Activiteit Premium e-steps
Wat is een WinWinner campagne?

Via WinWinner kunnen ondernemers hun ambitieuze groeiplannen met hun netwerk delen om hun ambassadeurs te laten investeren via voordelige leningen zoals de winwinlening. Zo kan de ondernemer verder groeien en haar plannen waarmaken. We brengen je graag in contact met de onderneming om de voorwaarden van de lening te bespreken. Lenen aan KMO's omvat altijd een risico van kapitaalverlies.

Beschrijving

In een notendop

 • TAITO ontwikkelt een premium e-step met focus op veiligheid, kwaliteit en designGebruiksgemak staat centraal: comfortabele rij-ervaring, modulair ontwerp en duidelijke onderhoudsservice
 • Met haar eigen ontwikkeld en patenteerbaar veringsysteem maakt TAITO komaf met het onveilige aanbod dat momenteel te verkrijgen is
 • Als reactie op de wildgroei aan wegwerpsteps is de TAITO-step volledig modulair. Hierdoor is hij makkelijk te herstellen en gaat hij langer mee
 • Eerste prototypes klaar, mikken op start verkoop eerste kwartaal 2022
 • Complementair team van founders, met commerciële, financiële en technische expertises
 • Snel groeiende markt: tegen 2030 verwachte marktwaarde van $25 miljard (bron: Boston Consulting Group)
 • Eerder al €500.000 financiering opgehaald via business angels en VLAIO. Deze WinWinner-campagne (minimaal €100.000, maximaal €200.000) maakt deel uit van de financieringsmix voor investeringen in research & development, marketing & sales en voorfinanciering van de steps
 • Investeren kan via de crowdlening en de winwinlening (ontdek de precieze leningsmodaliteiten onderaan deze pagina)


Waarom Taito?

Toen Jules Dobbelaere in 2019 op citytrip naar Brussel ging, zocht hij een alternatief voor de benenwagen. Zo kwam hij op het idee om een elektrische step, waarvan we er steeds meer zien in grootsteden, te huren. Vol enthousiasme begon hij aan zijn ritje maar na enkele bochten reed hij in een straat met kasseien... Een uiterst oncomfortabele ervaring, die Jules aan het denken zette.

Elektrische steps zijn uitstekende vervoersmiddelen voor verplaatsingen in de stad, maar het kan veel beter. Vaak zijn ze van matige kwaliteit, onlogisch geassembleerd en laat de vering te wensen over. Dat laatste heb ik aan den lijve kunnen ondervinden op die kasseistrook. Vind overigens maar eens een goed herstelpunt: veel fietsenmakers beginnen er niet aan omwille van het gebrek aan originele onderdelen. Bovendien is de herstelling kostelijk en tijdsintensief in manuren, waardoor de klant een pittige factuur kan verwachten.” – Jules Dobbelaere, co-oprichter Taito

Daarom besliste Jules om met 2 vrienden, Nathan De Baets en François Desmet, zelf een elektrische step te ontwikkelen die wél van degelijke kwaliteit is, een goed servicemodel heeft en veiligheid en een aangename rij-ervaring vooropstelt. Het plan betekende de start van hun onderneming Taito!


Activiteit

Taito ontwikkelt een elektrische step die zich in het topsegment van stedelijke vervoersmiddelen bevindt. Het driewielige vervoersmiddel heeft grotere banden dan die van zijn klassieke tegenhangers. Dit verhoogt de stabiliteit en veiligheid van de step aanzienlijk. Dankzij de modulaire opbouw wordt onderhoud makkelijker. Bovendien zijn de TAITO’s ook waterdicht, wat bij gewone elektrische steps zeker niet altijd het geval is.

“Het bereik van onze step zal aan normale snelheid zo’n 25 kilometer zijn, in eco-modus zelfs 30. We verwachten de eerste verkopen te realiseren in het eerste kwartaal van 2022. Momenteel bestaan er meerdere werkende prototypes die verder ontwikkeld moeten worden. De ontwikkeling gebeurt volledig in-house. Bovendien bekijken we met lokale productiepartners hoe we het ontwerp verder kunnen finetunen met het oog op assemblage en productie.” – Nathan De Baets, co-founder Taito


Ook qua technische snufjes zullen de TAITO’s kunnen pronken: je kan ze gewoon ontgrendelen via je smartphone of rijklaar maken met een aparte TAITO bluetooth-sleutel. Daarnaast voorziet een gps-integratie dat de step getrackt kan worden, bijvoorbeeld in geval van diefstal.

De modulaire opbouw en de technische snufjes maken de step gebruiksvriendelijk


Team

Taito is het bedrijf van 3 ondernemers die met hun product de minpunten van de klassieke elektrische step willen aanpakken. Nathan De Baets en François Desmet zijn beide industrieel ingenieurs. Zij nemen voornamelijk het technische luik (engineering, design, verbetering product) voor hun rekening. Nathan neemt ook nog de marketing van Taito erbij.

Jules Dobbelaere, de derde co-founder is handelsingenieur, en focust zich op het uittekenen van de go-to-market-strategie en het financiële plaatje. Hij ondersteunt Nathan bij het marketingplan en neemt het commerciële voor zijn rekening.

Jules Dobbelaere, Nathan De Baets & François Desmet


Klanten

Met hun elektrische step mikken de ondernemers van Taito op het premium-segment. Ze targeten voornamelijk pendelaars in een stedelijke omgeving, want daar knelt het mobiliteitsschoentje maar al te vaak. De step is perfect combineerbaar met het openbaar vervoer of de wagen aangezien hij makkelijk opvouwbaar is. Zo past hij onder de stoel van een trein of in de koffer van een wagen en maakt hij makkelijk deel uit van de pendelroute.

De step zal via directe aankoop of leasing verkrijgbaar zijn in de webshop en via resellers zoals e-mobility-winkels, waar klanten ook terecht zullen kunnen voor onderhoud en herstellingen.


“De laatste jaren heeft de e-step een flinke groei gekend en niet meer weg te denken uit het straatbeeld van grootsteden. Zo werden in Frankrijk vorig jaar meer e-steps verkocht dan elektrische fietsen (bron: Les Echos). Er wordt verwacht dat de markt zal blijven groeien, naar een waarde van 25 miljard dollar in 2030 ten opzichte van 2 à 3 miljard nu (bron: Boston Consulting Group).” – François Desmet, co-founder Taito


Investeer mee!

Taito wil verder investeren in haar missie om vervoer via elektrische steps veiliger en aangenamer te maken. De onderneming wil investeren in:

 • Research & development: het op punt zetten van de step qua engineering & software
 • Marketing & sales, bijvoorbeeld door het ontwikkelen van een webshop
 • Het voorfinancieren van de steps

WinWinner (minimaal €100.000, maximaal €200.000) maakt deel uit van de financieringsmix die is opgesteld om deze investeringen te realiseren. Zo haalde Taito eerder al een half miljoen op door financiering via business angels en het Vlaams Agentschap Innoveren & Ondernemen (VLAIO). Lees meer over de totale financieringsbehoefte en de financieringskanalen onder Financiële gegevens.

Investeren in de WinWinner-campagne van Taito kan via:

 • de winwinlening: 1,75% jaarlijkse brutorente + 2,5% jaarlijks belastingkrediet op openstaand bedrag, 40% overheidswaarborg op openstaand bedrag, looptijd 5 jaar. Eenmalige aflossing aan het einde van de looptijd
 • de crowdlening (achtergestelde lening): looptijd 4 jaar, 6% jaarlijkse brutorente, eenmalige aflossing aan het einde van de looptijd. Aangezien Taito in aanmerking komt voor de vrijstelling van roerende voorheffing, is het brutorendement van de crowdlening ook het nettorendement. Ontdek alle voorwaarden van deze maatregel op deze pagina.
De elektrische step is de laatste jaren in opmars, vooral als vervoermiddel in drukke stadscentra. Maar rijgemak, veiligheid en betrouwbaarheid zijn vaak pijnpunten gebleken. Taito wil de groeiende markt van e-steps betreden met een kwaliteitsvol, betrouwbaar en esthetisch product. Het complementaire founders-trio van Taito heeft al enkele prototypes en wil nu verder investeren in het optimaliseren, voorfinancieren en commercialiseren van de e-steps. Investeer je mee?

Welke leningen zijn er?

Bruto rendement
Terugbetaling
Looptijd
Waarborg
Investeren vanaf
Maximale investering
Achtergesteld
Bruto rendement
Terugbetaling
Looptijd
Waarborg
Investeren vanaf
Maximale investering
Achtergesteld

Waarom investeren via WinWinner?

Investeren in gescreende dossiers
€0 kosten voor investeerder
>98% Terugbetalingsratio
Let op!
Geld lenen aan een onderneming is risicovol.
Als investeerder loopt u het risico dat het ontleende bedrag geheel of gedeeltelijk niet kan worden terugbetaald.