image ThorbiQ

INVESTERINGSPROJECT

Crowdlening Winwinlening

ThorbiQ

Het is de missie van ThorbiQ om de digitale transitie in de bouwsector te boosten. De technologie van de Oost-Vlaamse onderneming helpt producenten van bouwmaterialen met het creëren en stroomlijnen van online productcatalogi. Zo kunnen deze producenten op hun beurt hun klanten overzichtelijk én digitaal bedienen.

ThorbiQ heeft al enkele grote namen zoals Wienerberger, Daikin Europe en Soudal als klant kunnen strikken. 2021 moet het jaar van de doorbraak worden voor ThorbiQ en dat laat zich al zien in de cijfers: in de eerste jaarhelft van dit jaar sloot het bedrijf al deals voor een bedrag dat dubbel zo hoog ligt als de deals van volledig 2020. Nu wil ThorbiQ investeren in marketing, de uitbreiding van het team en in internationalisatie.

Bedrijfsnaam ThorbiQ
Oprichtingsdatum 15/12/2016
BTW-nummer BE0667.737.607
Vennootschapsvorm NV
Locatie Oosteindestraat 15C, 9160 Lokeren
Activiteit Digitalisering bouwsector
Wat is een WinWinner campagne?

Via WinWinner kunnen ondernemers hun ambitieuze groeiplannen met hun netwerk delen om hun ambassadeurs te laten investeren via voordelige leningen zoals de winwinlening. Zo kan de ondernemer verder groeien en haar plannen waarmaken. We brengen je graag in contact met de onderneming om de voorwaarden van de lening te bespreken. Lenen aan KMO's omvat altijd een risico van kapitaalverlies.

Beschrijving

In een notendop

 • ThorbiQ helpt producenten van bouwmaterialen met het creëren en stroomlijnen van hun online productcatalogi
 • Dit zorgt voor gecentraliseerde data en content, waardoor bouwprofessionals (architecten, ingenieursbureaus, aannemers…) heel gemakkelijk en digitaal toegang hebben tot betrouwbare productinfo van deze producenten, die als ThorbiQ-klant betalen voor het inzetten van de ThorbiQ-technologie
 • Bouwsector is aan een versneld tempo aan het digitaliseren (bvb BIM, “digitaal bouwen”), ThorbiQ’s technologie springt mee op deze kar. Dit wordt nog versterkt door een groeiende aandacht voor circulair bouwen (het hergebruiken van bouwmaterialen)
 • Complementair managementteam, ondersteund door core team van 3 medewerkers
 • Grote namen uit de bouwsector als klanten: Daikin Europe, Niko, Soudal, Wienerberger
 • Deal size van eerste jaarhelft 2021 = 2x deal size van volledig 2020
 • Op zoek naar minimaal €50.000 en maximaal €150.000 voor investeringen in marketing, personeel en internationalisering
 • Investeren kan via de crowdlening en de winwinlening (ontdek de precieze leningsmodaliteiten onderaan deze pagina)
Update 01/09: de campagne wordt verlengd. 13 september is de nieuwe einddatum.


Waarom ThorbiQ?

Heel wat bedrijven in de bouwsector, zoals architecten, studiebureaus, bouwbedrijven en fabrikanten van bouwmaterialen zijn in digitale transitie. En maar goed ook: de sector heeft de reputatie een zeer traditionele sector met een beperkte adoptie van digitale technologieën te zijn.

Hoewel er al digitale stappen gezet worden, hinkt de sector nog flink achterop. Dat heeft ook gevolgen voor de efficiëntie. Enerzijds is er de zeer lage productiviteit in de bouwsector, waarbij studies een onwaarschijnlijke 57% wasted time (fouten herstellen, onnodig opzoekwerk…) aantonen (bron: Lean IPD). Anderzijds is de milieu-impact van de bebouwde wereld enorm: gebouwen en infrastructuur nemen ongeveer 40% van het totale energieverbruik en de productie van CO2 voor hun rekening (bron: Eos). Optimalisaties binnen de sector kunnen dus een grote impact hebben.


Digitaal bouwen, oftewel BIM (“Building Information Modeling/Management”), is een van de fundamenten voor de digitale transformatie in de sector en houdt reeds jarenlang grote beloftes in: slimmer en duurzamer bouwen, een gereduceerde faalkost, een optimalere toelevering van materialen op de werf... Kortom, de efficiëntie- en duurzaamheidssleutel die de bouwsector kan wapenen voor de 21ste eeuw.

BIM is het principe waarbij een gebouw als het ware tweemaal gebouwd wordt: een keer virtueel en vervolgens een keer fysiek, op de werf. Door in te zetten op een digitaal bouwmodel (“BIM-model”) kan men fouten en dubbel werk vermijden, het werfwerk beter plannen, en uiteindelijk de kosten aanzienlijk verminderen. Bovendien kunnen aan de hand van een BIM-model heel wat parameters tijdens het bouwproces geoptimaliseerd worden, die handmatig niet te verwerken zijn. Net dat is noodzakelijk in functie van verduurzaming.” - Kristof Haerens, co-founder ThorbiQ


Hoewel BIM dus een flinke digitale duw in de rug van de bouwsector kan betekenen, is het nog niet volledig ingeburgerd; de digitale informatiestroom doorheen het bouwproces is nog te beperkt. Al te vaak gaat waardevolle informatie verloren omdat ze nog wordt overgedragen in de vorm van tekeningen of beperkte digitale formaten.

Fabrikanten van bouwproducten slagen er met andere woorden onvoldoende in om hun productdata overzichtelijk en efficiënt in te zetten in het digitale bouwproces. De Oost-Vlaamse onderneming ThorbiQ heeft er haar missie van gemaakt om de fragmentatie en het gebrek aan digitalisatie in de bouwsector aan te pakken.


Activiteit

Dit doet ThorbiQ door in te zetten op het faciliteren van digitaal bouwen en meer bepaald op technologie om de informatiestromen tussen de verschillende actoren te beheren.

Concreet creëert ThorbiQ slimme online catalogi voor producenten van bouwmaterialen. Die catalogi, die deel uitmaken van de digitale architectuur van ThorbiQ’s klanten, vormen een zeer betrouwbaar kanaal van data, content en applicaties.

Indien de database van de klant dat toelaat, kunnen de catalogi er overigens mee connecteren zodat een optimale data-overdracht mogelijk wordt. Bovendien integreren dergelijke catalogi ook met BIM, zodat productinformatie en productgerelateerde documenten steeds up-to-date ter beschikking zijn in functie van het digitale bouwproces.

Op die manier kunnen fabrikanten van bouwproducten op hun beurt hun klanten, namelijk bouwprofessionals zoals installateurs, architecten en ingenieursbureaus, overzichtelijk én digitaal bedienen. Uitvoerende partijen kunnen dankzij de ThorbiQ-oplossing hun interne processen nog meer baseren op betrouwbare data in een BIM-model.

Onder de uiteindelijke winnaars bevinden zich ook de bouwheren. Er komen betrouwbare BIM-modellen als “digitale tweeling” van gebouwen tot stand, die van zeer grote waarde zijn qua centralisatie en toegankelijkheid van informatie over de hele waardeketen en levenscyclus van het gebouw, waardoor de grote beloftes van BIM gerealiseerd worden.


Team

ThorbiQ werd opgericht in 2016 door Kristof Haerens en Wim Tas. Als respectievelijk ingenieur bouwkunde en ingenieur technieken hebben ze samen al heel wat ervaring opgedaan in de bouwsector.

Ze leerden elkaar in 2009 kennen bij Witas, een onderneming die zich ook richt op digitaal bouwen en waarvan Wim en zijn vader oprichters zijn. Kristof en Wim botsten met Witas heel vaak op de nood aan meer digitalisering in de bouwsector. Vandaar het idee om met ThorbiQ te starten. Kristof neemt hierbij de rol van CEO op zich, Wim staat als CTO in voor de technische werking van de ThorbiQ-oplossing. Later vervoegde Erwin Heyse het managementteam. Hij heeft heel wat ervaring in de tech-sector en neemt het commerciële luik voor zijn rekening.

Kristof, Wim & Erwin

3 vaste medewerkers vervolledigen het core team van ThorbiQ. Zij nemen het projectmanagement, lead development en customer success voor hun rekening. Daarnaast werkt de onderneming samen met vaste freelancers/onderaannemers die gespecialiseerd zijn in user experience, development en BIM. Deze samenwerkingen lopen al zo’n 10 jaar.


Tractie

De nood aan digitale innovaties in de bouwsector blijkt duidelijk uit de klanten die gebruikmaken van de diensten van ThorbiQ. Grote spelers uit de sector zoals Daikin Europe, Wienerberger, Soudal, Niko en Recticel lieten al een digitale catalogus opstellen door ThorbiQ. De onderneming heeft niet alleen in België klanten, maar ook bijvoorbeeld in Nederland, Duitsland, Polen en recent ook in Nieuw-Zeeland en Australië. Aan de users-zijde (bouwprofessionals, architecten…) zijn er ongeveer 20.000 gebruikers verspreid over Europa.

ThorbiQ is een perfecte partner, zowel voor BIM als voor technologie. ThorbiQ staat voor vertrouwen en werk van hoge kwaliteit, is altijd up-to-date en zorgt voor correcte informatie. Elk consultancy-ingenieursbureau dat te horen krijgt dat ThorbiQ onze BIM-objecten creëert, vertrouwt ons onmiddellijk.” - Geert Van Den Eeckhaut, Director Product Management Wiring Devices bij Niko

2021 moet het jaar van de doorbraak worden voor ThorbiQ, en dat blijkt alvast uit de eerste cijfers. Zo sloot de onderneming in de eerste helft van dit jaar al deals voor een bedrag dat dubbel zo hoog ligt als alle deals van 2020.

Ook diverse partnerships met complementaire bedrijven krijgen meer en meer vorm. In de bouwsector zijn er immers zeer veel mooie oplossingen die allemaal nood hebben aan betrouwbare informatie. Denk hierbij bijvoorbeeld aan virtual of mixed reality-toepassingen, aan simulatiesoftware om rendementswinsten te behalen…


Investeer mee!

Nu ThorbiQ al volop heeft geïnvesteerd in haar technologie en momenteel een sterk momentum heeft, is de onderneming op zoek naar extra financiering (minimaal €50.000, maximaal €150.000) om de reeds geleverde inspanningen te laten renderen.

Concreet is het de bedoeling om in te zetten op

 • marketing: content-creatie, advertentiecampagnes naar de doelgroepen...
 • de uitbreiding van het core team met marketeers, project-/accountmanagers, developers en back office-medewerkers
 • internationalisering, om in te spelen op de stijgende vraag vanuit diverse landen. Het gaat hierbij bijvoorbeeld om beursdeelnames en werkingsmiddelen voor lokale partnerships. De eerste stappen hiervoor zijn al gezet, met de oprichting van een joint venture in Frankrijk.
Update 01/09: de campagne wordt verlengd. 13 september is de nieuwe einddatum.

Investeren in ThorbiQ kan via:

 • de crowdlening (achtergestelde lening): looptijd 4 jaar, 6% jaarlijkse brutorente, jaarlijks constante aflossing
 • de winwinlening: 1,75% jaarlijkse brutorente + 2,5% jaarlijks belastingkrediet op openstaand bedrag, 40% waarborg op openstaand bedrag, looptijd 5 jaar. Jaarlijks constante of eenmalige aflossing.
Het ervaren team van ThorbiQ is klaar om de volgende stappen in het groeiverhaal van de onderneming te zetten. Investeer jij mee in een onderneming die mee wil helpen aan de digitale versnelling in de bouwsector en die met haar schaalbaar product al heel wat grote namen uit de sector heeft kunnen strikken?

Welke leningen zijn er?

Bruto rendement
Terugbetaling
Looptijd
Waarborg
Investeren vanaf
Maximale investering
Achtergesteld
Bruto rendement
Terugbetaling
Looptijd
Waarborg
Investeren vanaf
Maximale investering
Achtergesteld

Waarom investeren via WinWinner?

Investeren in gescreende dossiers
€0 kosten voor investeerder
>98% Terugbetalingsratio
Let op!
Geld lenen aan een onderneming is risicovol.
Als investeerder loopt u het risico dat het ontleende bedrag geheel of gedeeltelijk niet kan worden terugbetaald.