image PachaGreens

INVESTERINGSPROJECT

Crowdlening Winwinlening

PachaGreens

PachaGreens kweekt microgroenten. Deze jonge planten zijn veel voedzamer dan hun volwassen varianten en kunnen veel sneller geoogst worden. PachaGreens beheerst het volledige productieproces en zet in op ecologie door 100% recycleerbare verpakkingen en geen chemicaliën te gebruiken.

De voorbije jaren heeft zaakvoerder Tom samen met zijn intussen 4 vaste medewerkers ingezet op het bekender maken van microgroenten bij het grote publiek. Het aantal kilo's microgroenten dat PachaGreens produceerde, steeg vorig jaar met 90% ten opzichte van 2019. Ondertussen zijn de microgreens van PachaGreens bovendien al te vinden in o.m. Bio-Planet, CRU en enkele Delhaizes. Om te investeren in sales, marketing, het productgamma en de productiecapaciteit is PachaGreens op zoek naar financiering.

Bedrijfsnaam PachaGreens
Oprichtingsdatum 20 april 2021 (voorafgaand eenmanszaak sinds 2016)
BTW-nummer BE0766.946.237
Vennootschapsvorm BV
Locatie Keurestraat 11, 9042 Gent
Activiteit Microgroenten
Wat is een WinWinner campagne?

Via WinWinner kunnen ondernemers hun ambitieuze groeiplannen met hun netwerk delen om hun ambassadeurs te laten investeren via voordelige leningen zoals de winwinlening. Zo kan de ondernemer verder groeien en haar plannen waarmaken. We brengen je graag in contact met de onderneming om de voorwaarden van de lening te bespreken. Lenen aan KMO's omvat altijd een risico van kapitaalverlies.

Beschrijving

In een notendop

 • Kwekerij van microgroenten. Microgroenten = jonge planten die bij het verschijnen van de eerste bladeren geoogst worden. Ze zijn 10 tot 30 keer voedzamer dan hun volwassen variant
 • Focus op ecologie: geen chemicaliën/pesticiden, 100% recycleerbare verpakkingen
 • Oprichter heeft al 6 jaar ervaring met telen van microgroenten. 4 vaste deeltijdse medewerkers
 • Focus op retail: verkoop via o.m. Bio-Planet, CRU en verschillende Delhaizes rond Gent
 • Vorig jaar bijna verdubbeling qua aantal geproduceerde kilo's microgroenten (tov 2019), +50% in omzet
 • Winnaar Newbie Award (voor nieuwkomer in landbouwsector), volgde acceleratorprogramma’s, verschillende nationale persverschijningen
 • Op zoek naar minimaal €50.000 en maximaal €100.000, o.m. voor investeringen in sales, marketing en uitbreiding gamma
 • Investeren kan via de crowdlening en de winwinlening (ontdek de precieze leningsmodaliteiten onderaan deze pagina)


Waarom PachaGreens ?

Je hebt misschien al eens gehoord van de term microgroenten. Dat zijn jonge planten die bij het verschijnen van de eerste bladeren geoogst worden. Je kan microgroenten beschouwen als de babyversie van de groenten die de doorsnee Belg dagelijks op tafel zet. Ze kunnen gebruikt worden in salades, op broodjes, als garnituur


Microgroenten hebben twee grote voordelen: ze zijn 10 tot 30 keer voedzamer dan hun volwassen variant en ze kunnen op korte tijd gekweekt en geoogst worden. Ondanks deze voordelen zijn ze nog niet echt ingeburgerd; we vinden microgroenten vooral als decoratie in gerechten op restaurant, maar ze maken nog niet vaak deel uit van het dagelijkse menu.

“Daar willen we met PachaGreens verandering in brengen. We willen microgroenten bekender maken bij het brede publiek zodat ze meer en meer deel gaan uitmaken van ons dagelijks dieet en niet louter als decoratie op een gerecht.” – Tom De Windt, founder PachaGreens


Activiteit

PachaGreens is een kwekerij aan de rand van Gent waar microgroenten geteeld worden. De onderneming neemt het hele productieproces, van het planten van de biologische zaden tot het oogsten en verpakken van de microgroenten, voor haar rekening. In het aanbod van PachaGreens vinden we onder meer radijs, erwtenkiem, tarwegras en allerlei salademixen.


Ecologie is een topprioriteit voor PachaGreens. Tijdens het productieproces maken we geen gebruik van chemicaliën of pesticiden. Als kwekerij aan de rand van de stad willen we natuurlijk ook de voedselketen zo kort mogelijk houden en het aantal transportkilometers beperken. We gebruiken 100% recycleerbare verpakkingen en we werken met substraten -de bodem waarin de microgroenten groeien- die na de oogst nog een ander nut hebben.” - Tom De Windt, founder PachaGreens

PachaGreens kweekte in 2020 90% meer microgroenten dan in 2019. Ook de omzet nam flink toe, met een groei van 50%.


Team

Tom De Windt is de oprichter van PachaGreens. Al 6 jaar is hij bezig met het telen van microgroenten. Hij volgde een opleiding Permacultuur in Zuid-Amerika (studie die zelfvoorzienende en samenwerkende systemen wil bekomen) en ging vervolgens aan de slag als tarwegrasboer. Later verbreedde hij zijn horizonten en startte hij met de kweek van allerlei microgroenten. Op die manier kreeg PachaGreens meer en meer vorm.

Tom De Windt

Vandaag staat Tom in over het algemene management van de onderneming. Zijn focus ligt op het verder uitbouwen van de business, sales en marketing.

PachaGreens heeft 4 vaste deeltijdse medewerkers in dienst: iemand die instaat voor de productie, een quality officer en 2 operationeel verantwoordelijken (bestellingen, hygiëne...). Dit team wordt aangevuld met flexi-jobbers en jobstudenten wanneer dat nodig is.


Tractie

De doelmarkt van PachaGreens is voornamelijk de retailsector. Zo zijn de microgroenten van de onderneming al enkele jaren te vinden in vestigingen van Bio-Planet, AD Delhaize en CRU. Doorgaans gebeurt de verkoop aan retailers rechtstreeks, om de verkoopketen zo kort mogelijk te houden, maar soms gebeurt dit via een groothandelaar of reseller.

In mindere mate maakt ook de horeca deel uit van de afzetmarkt van PachaGreens. Het gaat hierbij bijvoorbeeld om restaurants en cateraars.


In 2020 won PachaGreens de juryprijs op de Newbie Awards, een prijs voor succesvolle nieuwkomers in de landbouwsector. De onderneming volgde ook al enkele acceleratorprogramma’s, bij The Birdhouse en Boost Me (Netwerk Ondernemen).

Ook de pers zette het concept van PachaGreens al vaak in de spotlight: zo interviewde Radio 2 zaakvoerder Tom, schreef het DM Magazine van De Morgen een item over PachaGreens en verscheen de onderneming in een artikel van Het Nieuwsblad over de lancering van een online marktplaats voor lokale producten.


Investeer mee!

PachaGreens wil de groei van de afgelopen jaren verder zetten door te investeren in:

 • Marketing: vooral online advertenties om aan naamsbekendheid te winnen
 • Sales: nog meer inzetten op de verkoop via retailers en resellers
 • De uitbreiding van het productgamma en het verhogen van de productiecapaciteit, onder meer door te investeren in machines die het productieproces meer kunnen automatiseren
 • Het voorzien van een buffer om sneller te kunnen schakelen (bvb. extra medewerkers aanwerven)

Hiervoor is PachaGreens op zoek naar minimaal €50.000 en maximaal €100.000. Investeren kan via volgende leningstypes:

 • de winwinlening: 1,75% jaarlijkse brutorente, 2,5% jaarlijks belastingkrediet en 40% overheidswaarborg op het openstaande bedrag. Jaarlijks constante of eenmalige aflossing, looptijd 5 jaar
 • de (achtergestelde) crowdlening: 5% brutorente, looptijd 3 jaar, jaarlijks constante aflossing.
PachaGreens heeft de afgelopen jaren al een mooi groeitraject afgelegd, van tarwegrasboer tot volwaardige microgroentenkwekerij met een uitgebreid aanbod microgroenten. De producten van PachaGreens zijn grote namen als Bio-Planet en Delhaize niet ontgaan. De verkoop van de producten van PachaGreens via deze retailers moet PachaGreens helpen bij het realiseren van haar missie om microgroenten sterker op de kaart te zetten in België. Investeer je mee?

Welke leningen zijn er?

Bruto rendement
Terugbetaling
Looptijd
Waarborg
Investeren vanaf
Maximale investering
Achtergesteld
Bruto rendement
Terugbetaling
Looptijd
Waarborg
Investeren vanaf
Maximale investering
Achtergesteld

Waarom investeren via WinWinner?

Investeren in gescreende dossiers
€0 kosten voor investeerder
>98% Terugbetalingsratio
Let op!
Geld lenen aan een onderneming is risicovol.
Als investeerder loopt u het risico dat het ontleende bedrag geheel of gedeeltelijk niet kan worden terugbetaald.