image Yokuu

INVESTERINGSPROJECT

Crowdlening Winwinlening

Yokuu

Met haar schoonmaakparel op basis van goede bacteriën in een herbruikbare fles wil Yokuu een nieuw hygiënemodel creëren. De onderneming verkocht al meer dan 1.250 producten en werd door UNIZO uitgeroepen tot Starter van het Jaar voor de provincie Antwerpen. Voor investeringen in het productgamma, marketing en sales zoekt Yokuu financiering.

Bedrijfsnaam Probibel (commerciële naam Yokuu)
Oprichtingsdatum 18/02/2020
BTW-nummer BE0743.770.759
Vennootschapsvorm BV
Locatie Arthur Goemaerelei 3, 2018 Antwerpen
Activiteit Natuurlijke schoonmaakproducten
Wat is een WinWinner campagne?

Via WinWinner kunnen ondernemers hun ambitieuze groeiplannen met hun netwerk delen om hun ambassadeurs te laten investeren via voordelige leningen zoals de winwinlening. Zo kan de ondernemer verder groeien en haar plannen waarmaken. We brengen je graag in contact met de onderneming om de voorwaarden van de lening te bespreken. Lenen aan KMO's omvat altijd een risico van kapitaalverlies.

Beschrijving

In een notendop

 • Onderneming die een nieuw hygiënemodel wil creëren met een schoonmaakparel vol goede bacteriën
 • Geen chemische bestanddelen, herbruikbare fles
 • Bedacht door industrieel ingenieur in de Biochemie, daarnaast commerciële en wetenschappelijke kennis in het team
 • Afgelopen februari door UNIZO uitgeroepen tot Starter van het Jaar voor de provincie Antwerpen
 • Subsidie van Stad Antwerpen ontvangen voor research naar nieuwe producten
 • Al meer dan 1.250 producten verkocht
 • Via WinWinner op zoek naar minimaal €100.000 en maximaal €125.000 voor investeringen in de uitbreiding van het gamma, marketing en sales (extra aanwerving)
 • Investeren kan via de crowdlening en de winwinlening (ontdek de precieze leningsmodaliteiten onderaan deze pagina)
Update 14/06: de campagne wordt verlengd, 13 juli is de nieuwe einddatum.
Het maximale doelbedrag van de campagne wordt verhoogd naar €200.000.


Waarom Yokuu ?

De schoonmaaksector heeft de reputatie een vervuilende sector te zijn. Het overmatige gebruik van chemicaliën in reinigingsproducten heeft een negatieve impact op de mens en het milieu. Bij Yokuu vinden ze dat de slinger te ver is doorgeslagen:

Poetsen zou je moeten doen om gezonder te leven. Met al die ongezonde chemicaliën gaan we de verkeerde kant op. Schoonmaken heeft zich ontpopt tot een ware oorlog tegen bacteriën, ook de goede. Daarmee bewijzen we ons immuunsysteem geen dienst: door te véél schoon te maken komen we nauwelijks nog in contact met bacteriën en weet ons immuunsysteem niet goed wat te doen als het wél met vuil in contact komt. Dit kan allergieën in de hand werken.” – Joris Jansen, oprichter Yokuu

Om tegengas te geven tegen al die chemicaliën in reinigingsmiddelen ontwikkelde Joris Jansen, industrieel ingenieur in de Biochemie, Yokuu. Dat is een schoonmaakproduct op basis van goedaardige bacteriën.


Bacteriën hebben voor velen een negatieve connotatie, maar er zijn ook veel goede bacteriën die een positief effect kunnen hebben op mensen. Met Yokuu willen we een nieuw hygiënemodel creëren met de kracht van bacteriën die in de natuur te vinden zijn.” – Joris Jansen, oprichter Yokuu


Activiteit

Yokuu is een schoonmaakproduct, een zogenaamde allesreiniger, voor binnenshuis. Het product bevat water, natuurlijke schoonmaakingrediënten en goede bacteriën, that’s it. De bacteriën worden verzameld in Ardense bossen, opgekweekt en vervolgens verwerkt tot parels die oplossen in water. Om te kuisen moet je dus gewoon een Yokuu-parel in je spray droppen en je kan aan de slag!


“Sinds een 4-tal weken wordt Yokuu hier volop gebruikt en in de keuken dagelijks. Alle oppervlakken kunnen snel en gemakkelijk mooi gemaakt worden en dit zonder enige chemische toevoegingen! Ik gebruik het dus zorgeloos op de snijplank, ontbijtsetjes, ons kookfornuis, de microgolf... En met een kleutertje in huis dat te pas en onpas morst, echt ideaal! Wij zijn fan en kijken uit naar de verdere ontwikkelingen. Bravo Yokuu!” – Sophie

Niet alleen door chemicaliën te weren uit haar producten beperkt Yokuu haar impact op het milieu. De spray is namelijk herbruikbaar; wanneer de fles leeg is, kan je gewoonweg nieuwe Yokuu-parels kopen.


“Het product kan gebruikt worden om schoon te maken, maar het heeft ook een preventieve werking. Zo kan je het vernevelen op muren en afkittingen om schimmelvorming tegen te gaan. We zijn volop bezig met het onderzoeken van nieuwe toepassingen, zoals een ontgeurder en een ontvetter. Voor de research hiervoor ontvingen we een subsidie van de Stad Antwerpen.” – Joris Jansen, oprichter Yokuu


Team

Als industrieel ingenieur in de Biochemie schreef Joris Jansen zijn masterproef over microben. Zijn bewondering voor microben –“microben zijn fantastisch” is een van zijn motto’s- leverde hem de bijnaam The Human Microbe’ op. Voor Yokuu staat Joris in voor het algemene management en de productontwikkeling. Zijn creativiteit zorgt ook voor de nodige marketingimpulsen voor het product waarmee het team de schoonmaakwereld wil innoveren.


David Coertjens legt zich voornamelijk toe op de commerciële kant van het Yokuu-verhaal (marketing en sales). David lanceerde eerder een start-up die uitgroeide tot een onderneming die actief is in heel Europa.

Frédéric Weekers is een derde belangrijke schakel in het Yokuu-team. Hij stelt op freelance-basis zijn expertise op het vlak van fermentatieprocessen ter beschikking. Op die manier is er, samen met de expertise van founder Joris, voldoende wetenschappelijke kennis aan boord om de mogelijkheden van Yokuu verder uit te breiden.

Naast deze operationele driehoek doet Yokuu ook een beroep op freelancers, onder meer voor copywriting, grafisch design en fotografie. De onderneming kan ook terecht bij haar adviesraad om de verdere ontwikkeling van de onderneming en haar producten verder uit te stippelen.


Tractie

De Yokuu-producten worden voornamelijk verkocht via de webshop. Sinds de lancering in oktober werden al zo’n 1.250 aankopen gedaan, waarvan zo'n 180 refill-pakketten (alleen parels). De sales verlopen onder meer via advertenties op sociale media, influencers en ecologische winkels. Meer en meer komt de vraag vanuit winkels om de Yokuu-producten ook in hun winkelrekken te kunnen aanbieden.


“Ik gebruik Yokuu sinds een kleine maand en ben helemaal fan! De spray is supergebruiksvriendelijk; ik laat hem gewoon in de keuken staan en heb hem zo bij de hand om alle soorten vlekken weg te werken. Verder gebruik ik de spray ook bijvoorbeeld om minder makkelijke oppervlakken (bijvoorbeeld yogamatje) schoon te maken of stof van mijn planten te halen. Het feit dat ik goede bacteriën binnenbreng en Yokuu inzet op herbruikbaarheid, is mooi meegenomen. Zeker aan te raden!” - Janthe
Ook de pers pikte het verhaal van Yokuu al op: onder meer Het Nieuwsblad, Het Laatste Nieuws, Gazet van Antwerpen en Bloovi berichtten al over de onderneming.


Investeer mee!

Yokuu wil zich met haar goede bacteriën steviger vestigen in de schoonmaakwereld. Om die positie te verstevigen is de onderneming op zoek naar financiering. Yokuu zoekt minimaal €100.000 en maximaal €125.000 voor volgende investeringen:

 • Uitbreiding van het productgamma (ontvetter, ontgeurder...): eerste productie op gang brengen
 • Marketing: stalen, advertenties, POS-materiaal (banners, displays...)
 • Sales: de verkoop richting B2B-partijen opzetten (bio-winkels, plantenwinkels...) door een extra salesmedewerker aan te werven
Update 14/06: de campagne wordt verlengd, 13 juli is de nieuwe einddatum.
Het maximale doelbedrag van de campagne wordt verhoogd naar €200.000.

Yokuu biedt hiervoor volgende leningstypes aan:

 • de winwinlening: 1,75% jaarlijkse brutorente + 2,5% jaarlijks belastingkrediet op openstaand bedrag, 40% overheidswaarborg op openstaand bedrag, looptijd 5 jaar. Eenmalige aflossing aan het einde van de looptijd
 • de crowdlening (achtergestelde lening): looptijd 5 jaar, 5% jaarlijkse brutorente, eenmalige aflossing aan het einde van de looptijd. Aangezien Yokuu in aanmerking komt voor de vrijstelling van roerende voorheffing, is het brutorendement van de crowdlening ook het nettorendement. Ontdek alle voorwaarden van deze maatregel op deze pagina.
Het complementaire team van Yokuu wil een gezondere, efficiëntere en meer ecologische schoonmaakwereld. De allesreiniger op basis van goede bacteriën, waarvan de eerste verkopen al een feit zijn, is de eerste stap om deze missie waar te maken. Daarnaast polsen steeds meer professionele partijen naar het aanbieden van Yokuu in hun winkels en het team achter het schoonmaakproduct is volop bezig met het onderzoeken van nieuwe productmogelijkheden. Investeer je mee?

Welke leningen zijn er?

Bruto rendement
Terugbetaling
Looptijd
Waarborg
Investeren vanaf
Maximale investering
Achtergesteld
Bruto rendement
Terugbetaling
Looptijd
Waarborg
Investeren vanaf
Maximale investering
Achtergesteld

Waarom investeren via WinWinner?

Investeren in gescreende dossiers
€0 kosten voor investeerder
>98% Terugbetalingsratio
Let op!
Geld lenen aan een onderneming is risicovol.
Als investeerder loopt u het risico dat het ontleende bedrag geheel of gedeeltelijk niet kan worden terugbetaald.