image JOULE

INVESTERINGSPROJECT

Crowdlening Winwinlening

JOULE

JOULE is een B2B-fietsenmaker met een brede waaier aan diensten, waaronder leasing, verkoop, onderhoud en herstelling. Door te focussen op bedrijven als klanten wil het complementaire founders-trio inspelen op de transformatie van de fietsmarkt van een B2C- naar een B2B-markt.

JOULE bediende al meer dan 150 klanten en bracht al meer dan 400 fietsen aan de man. Voor de voorfinanciering van fietsen is het bedrijf op zoek naar financiering via deze WinWinner-campagne.

Bedrijfsnaam JOULE
Oprichtingsdatum 30/01/2018
BTW-nummer BE0689.591.113
Vennootschapsvorm NV
Locatie Kerkstraat 108, 9000 Gent
Activiteit B2B-fietsenmaker
Wat is een WinWinner campagne?

Via WinWinner kunnen ondernemers hun ambitieuze groeiplannen met hun netwerk delen om hun ambassadeurs te laten investeren via voordelige leningen zoals de winwinlening. Zo kan de ondernemer verder groeien en haar plannen waarmaken. We brengen je graag in contact met de onderneming om de voorwaarden van de lening te bespreken. Lenen aan KMO's omvat altijd een risico van kapitaalverlies.

Beschrijving

In een notendop

 • B2B-fietsenmaker met brede waaier aan diensten: leasing, verkoop, onderhoud/herstelling, omkadering (opstellen fietsbeleid voor bedrijven, testdagen…)
 • Inspelend op het toenemende gebruik van de fiets voor woon-werkverkeer → verschuiving van B2C- naar B2B-markt
 • Complementair trio van zaakvoerders: commerciële, operationele en juridische expertises
 • Al meer dan 150 klanten bediend, meer dan 400 fietsen verkocht/via leasing aangeboden
 • Via WinWinner op zoek naar minimaal €100.000 en maximaal €300.000 voor investeringen in stock/voorraadbeheer en voorfinanciering leasingformules
 • Investeren kan via de crowdlening en de winwinlening (ontdek de precieze leningsmodaliteiten onderaan deze pagina)


Waarom Joule?

Filerijden, het is een dagelijkse frustratie voor heel wat pendelaars. Naast een bron van irritaties zijn files ook tijdverlies: de Belg staat jaarlijks gemiddeld 39 uur, goed voor een volledige werkweek, in de file (cijfers 2019: New Mobility, Deloitte).

In het woon-werkverkeer is de fiets al enkele jaren aan een opmars bezig als alternatief voor het bumperen op de autostrades: fietsen is ecologisch, gezond, het vermindert de filefrustraties en dankzij de recente aanleg van heel wat fietsostrades geraken fietspendelaars steeds vlotter op hun bestemming. Daarnaast heeft de regering heel wat fiscale voordeelmaatregelen in het leven geroepen om werkgevers te stimuleren om hun werknemers van een bedrijfsfiets te voorzien.


JOULE speelt in op die fietstrend door bedrijven een brede waaier aan diensten aan te bieden om hen te helpen bij het uitbouwen van een fietsbeleid voor hun werknemers.


Activiteit

Het dienstenpakket van JOULE is ruwweg op te delen in 4 takken:

 • Fietsleasing: bedrijven en openbare diensten kunnen via JOULE fietsen leasen en deze ter beschikking van hun werknemers stellen. Klanten betalen op maandbasis voor de fiets, het onderhoud, de pechbijstand en de nodige verzekeringen. Na afloop van het leasecontract kunnen bedrijven of de werknemers zelf de fietsen aankopen aan de restwaarde.

  De financiering van deze leasecontracten verloopt via verschillende formules. Meestal koopt JOULE de fietsen aan en leaset ze vervolgens aan de klant.

  Er zijn ook andere formules, waarbij JOULE bijvoorbeeld gebruikmaakt van een sale & lease back-formule via de bank (JOULE koopt de fietsen en verkoopt ze aan de bank, die op haar beurt de fietsen aan JOULE terugleaset (“financiële leasing”) zodat de onderneming ze kan doorleasen (“operationele leasing”) aan de klant).

  Aangezien de bank als gevolg van corona wat terughoudender is voor deze financiering, heeft JOULE een derde formule in het leven geroepen, i.s.m. een andere bank. Hierbij doet JOULE eerder dienst als makelaar: de onderneming koopt fietsen aan inkoopprijs in en verkoopt ze aan catalogusprijs aan de bank, die eigenaar wordt van de fietsen. JOULE brengt vervolgens klanten aan bij de bank, die een leasingcontract met de klant opstelt. De laatste twee formules ogen misschien wat complexer maar milderen het risico voor JOULE en doen geen enkele afbreuk aan de klantenervaring.

 • Verkoop van fietsen: bedrijven en openbare diensten kunnen enerzijds bij JOULE hun fiets meteen aankopen in plaats van deze te leasen. Die bedrijven en openbare diensten kunnen anderzijds ook optreden als onderhandelende partij bij een groepsaankoop ten voordele van hun personeel.
 • Omkadering: JOULE voorziet bij leaseformules en grotere verkoopscontracten overigens een volledige omkadering van het fietsplan, inclusief administratie (fiets-policy en -overeenkomst), communicatie (presentatie, enquêtes en gepersonaliseerde website), testdagen en permanentie voor haar klanten. Dit alles zonder extra kosten.
 • Onderhoud en herstelling van fietsen: de onderneming zorgt ook voor het onderhoud van fietsen, dit in een eigen atelier en via een mobiele hersteldienst.


“We werken rechtstreeks samen met fabrikanten en importeurs van bekende fietsmerken zoals Oxford, Gazelle en Cowboy. Ons assortiment gaat van klassieke stadsfietsen over hun elektrische tegenhangers tot koersfietsen. Het leeuwendeel van onze klanten kiest voor een elektrische fiets.” – Nicolas Coudeville, zaakvoerder JOULE


Team

Het zaakvoerderstrio van JOULE is een complementaire mix van commerciële, business- en legal-vaardigheden.

 • Met zijn ervaring als Event Manager in de Benelux en later ook voor Europa voor het bedrijf Bacardí-Martini legt Laurens Verbeke zich voornamelijk toe op de commerciële tak van JOULE.
 • Jordy De Loose, die eerder aan de slag was als management consultant en daarna als supply chain & plant manager bij zuivelbedrijf Milcobel, neemt het operationele luik van JOULE voor zijn rekening.
 • Nicolas Coudeville was onder meer advocaat handelsrecht bij een advocatenkantoor en werkte op de inkoopdienst van Brussels Airlines. Met deze achtergrond staat hij in voor het financiële en juridische aspect bij JOULE.

Nicolas Coudeville, Jordy De Loose & Laurens Verbeke

Vroeger werd het onderhoud van de fietsen uitbesteed, maar JOULE heeft dit ook als volwaardige activiteit aan haar aanbod toegevoegd. Sinds kort is er dan ook een fulltime in-house fietsenhersteller aan de slag bij JOULE.


Klanten

Belgen gaan steeds vaker met de fiets naar het werk. Zo verdubbelde het aantal Belgische fietspendelaars in de periode 2013-2018 (cijfers: de Standaard). Tegelijkertijd is er nog veel groeimarge: zo geeft bijna 30% van de Belgische werknemers aan interesse te hebben in een leasefiets via het werk (cijfers: Acerta, 2021). JOULE stelt vast dat de fietsmarkt meer en meer een B2B-markt aan het worden is:

“Mede dankzij de fiscale steunmaatregelen voor bedrijfsfietsen zijn ondernemingen meer en meer bezig met een fietsplan voor hun werknemers. Bovendien is met de groei van het aandeel elektrische fietsen -in 2019 werden al meer elektrische dan klassieke fietsen verkocht- de waarde van de fietsmarkt enorm gestegen. De markt van onderhoud en herstellingen zal even sterk moeten groeien.” – Laurens Verbeke, zaakvoerder JOULE


Gezien de opkomende B2B-fietsmarkt mikt JOULE voornamelijk op bedrijven als klanten. Voor de leasing en verkoop gaat het bijvoorbeeld over kmo’s, overheidsdiensten en groeperingen van bedrijven (bijvoorbeeld in industriezones). Voor de mobiele onderhoudsservice mikt de onderneming op bedrijven met een eigen fietsvloot (bijvoorbeeld Carrefour), op overheidsdiensten (bijvoorbeeld Politie Antwerpen) en voor de onderhoudsservice vanuit de zetel in Gentbrugge op particulieren.

JOULE heeft ondertussen al 150 klanten bediend en meer dan 400 fietsen verkocht/via leasing aangeboden. Enkele grote namen uit de klantenportefeuille zijn i-mens en Mainfreight. De afgelopen 3 maanden haalde de onderneming een omzet van meer dan 30.000 euro.


“JOULE is een fantastische fietsleasepartner! Ongelooflijk hoe geëngageerd en betrokken zij zijn binnen ons Iedereen Mobiel!-project. Niets is hen te veel, ze schakelen snel en leveren een topservice.” - Kim Van Asch, strategisch manager Innovatie i-mens


Investeer mee!

JOULE wil een versnelling hoger schakelen om haar groeiambities waar te maken. De onderneming is op zoek naar financiering voor:

 • het vergroten van de stocks en het optimaliseren van het voorraadbeheer: veel fabrikanten hebben als gevolg van corona wat moeten terugschakelen, terwijl de vraag toeneemt. Door grotere bestellingen te doen wil JOULE haar klanten snel en adequaat kunnen bedienen. Hieraan gekoppeld is het voorfinancieren van de primaire fietsleasingformules: de formule waarbij JOULE zelf de fietsen aankoopt en leaset aan de klanten (naast de ‘makelaarsformule’ en de ‘sale & lease back formule’) vereist heel wat voorfinanciering.

Om deze investeringen te kunnen maken is JOULE via deze WinWinner-campagne op zoek naar minimaal €100.000 en maximaal €300.000. Investeren in JOULE kan via:

 • de winwinlening: 1,75% jaarlijkse brutorente + 2,5% jaarlijks belastingkrediet en 40% waarborg op het openstaande bedrag, looptijd 5 jaar, jaarlijks constante of eenmalige aflossing.
 • de (achtergestelde) crowdlening: 5% brutorente, looptijd 4 jaar, eenmalige aflossing aan het einde van de looptijd. Aangezien JOULE in aanmerking komt voor de vrijstelling van roerende voorheffing, is het brutorendement van de crowdlening ook het nettorendement. Ontdek alle voorwaarden van deze maatregel op deze pagina.
Met een divers aanbod -leasing, omkadering, verkoop en onderhoud- wil JOULE de groeiende B2B-fietsmarkt bedienen. Het complementaire team achter de onderneming kon al enkele mooie deals sluiten met werkgevers die mee op de kar van duurzame mobiliteit willen springen. Nu wil JOULE een tandje bijschakelen. Investeer je mee in de groeiplannen van de onderneming?

Welke leningen zijn er?

Bruto rendement
Terugbetaling
Looptijd
Waarborg
Investeren vanaf
Maximale investering
Achtergesteld
Bruto rendement
Terugbetaling
Looptijd
Waarborg
Investeren vanaf
Maximale investering
Achtergesteld

Waarom investeren via WinWinner?

Investeren in gescreende dossiers
€0 kosten voor investeerder
>98% Terugbetalingsratio
Let op!
Geld lenen aan een onderneming is risicovol.
Als investeerder loopt u het risico dat het ontleende bedrag geheel of gedeeltelijk niet kan worden terugbetaald.