image Fibrocit

INVESTERINGSPROJECT

Crowdlening Winwinlening

Fibrocit

De kans dat je als Benelux'er nog nooit op een door FIBROCIT geplaatste stoel hebt gezeten, is klein. Met al meer dan 100 jaar op de teller is FIBROCIT namelijk marktleider in de Benelux voor vaste bestoelingsprojecten. Onder meer BOZAR, De Roma, BARCO en vele universiteiten prijken op het referentielijstje. Het team van meer dan 30 medewerkers vormt een echte onestopshop, van studie en ontwerp over productie en plaatsing tot renovatie en vervanging van de stoelen.

Dit jaar is er een omzetprognose van meer dan 4 miljoen euro, waarvan begin januari al €850.000 in orderportefeuille. Voor het voorfinancieren van nieuwe projecten en voor investeringen in sustainability en upcycling van de gebruikte materialen is FIBROCIT op zoek naar financiering.

Bedrijfsnaam MPRA
Oprichtingsdatum 4/05/2015 (MPRA nam FIBROCIT over in 2015)
BTW-nummer BE0629.754.583
Vennootschapsvorm Naamloze vennootschap
Locatie Hospitaalweg 1C, 8510 Kortrijk (Marke)
Activiteit Meubilair
Wat is een WinWinner campagne?

Via WinWinner kunnen ondernemers hun ambitieuze groeiplannen met hun netwerk delen om hun ambassadeurs te laten investeren via voordelige leningen zoals de winwinlening. Zo kan de ondernemer verder groeien en haar plannen waarmaken. We brengen je graag in contact met de onderneming om de voorwaarden van de lening te bespreken. Lenen aan KMO's omvat altijd een risico van kapitaalverlies.

Beschrijving

In een notendop

  • Marktleider in de Benelux voor vaste bestoelingsprojecten (theaterzalen, auditoria, ziekenhuizen…): geschat marktaandeel van 40%
  • FIBROCIT vierde vorig jaar haar 100-jarig bestaan
  • Onestopshop: studie - ontwerp - vervaardiging - plaatsing - onderhoud - vervanging/verwijdering
  • Cultuur en onderwijs belangrijkste sectoren: onder meer bestoeling geplaatst in BOZAR (Brussel), Universiteit Antwerpen en De Roma (Antwerpen)
  • Team van meer dan 30 medewerkers
  • Op zoek naar financiering voor voorfinanciering projecten en investeringen in sustainability/upcycling (recuperatie materialen voor B2C-publiek), via WinWinner minimaal €75.000 en maximaal €150.000
  • Investeren kan via de crowdlening en via de winwinlening (ontdek de precieze leningsmodaliteiten onderaan deze pagina)
Op donderdag 18/03 om 18u30 geeft FIBROCIT een webinar voor potentiële investeerders en ambassadeurs van de onderneming. FIBROCIT zal haar activiteiten en groeiplannen toelichten, WinWinner zal de investeringsprocedure en de leningsmodaliteiten bespreken. Deelname aan het webinar is gratis, inschrijven kan via deze link.


Waarom FIBROCIT?

In 1896 werd de eerste film, gemaakt met de cinematograaf van de gebroeders Lumière, in Brussel vertoond. Na de Eerste Wereldoorlog nam het nieuwe bioscoopfenomeen een hoge vlucht. FIBROCIT zag in 1920 in Brussel het levenslicht en ontstond vanuit de behoefte om oude theaterzalen akoestisch beter te isoleren met vezelcementplaten (fibrociment).

In 1922 kreeg FIBROCIT de kans om de volledige inrichting van de nieuwe (op dat moment grootste Belgische) bioscoop AGORA nabij de Grote Markt in Brussel op zich te nemen. Gaandeweg heeft de onderneming zich exclusief toegelegd op de levering van bioscoopstoelen. Vanaf de jaren ‘30 is ze met de eigen productie van vaste stoelen gestart.

Beeldmateriaal uit de oude doos van Fibrocit


Activiteit

Die vaste bestoelingsprojecten zijn vandaag nog steeds de core business van FIBROCIT: de onderneming helpt organisaties om de ruimte waarover ze beschikken voor evenementen voor zittende publieken op een zo efficiënt mogelijke manier in te richten met vaste bestoeling.

Aangezien elke ruimte uniek is, is ook elke oplossing die FIBROCIT biedt uniek: maatwerk is een tweede natuur voor de onderneming. Elke stoel wordt aangepast qua afmetingen en afwerking. Hoewel alle stoelen van een project er dus op het eerste gezicht hetzelfde uitzien, is elke stoel anders qua breedte, hoogte, diepte en afwerking: “all seats are the same but not identical, to make it perfect”.


“FIBROCIT creëert oplossingen die optimaal gebruikmaken van de beschikbare ruimte. Uiteraard houden we hierbij rekening met de wettelijke voorschriften om alles veilig en ergonomisch te houden.” - Benedict Geers, zaakvoerder FIBROCIT

FIBROCIT is bij vaste bestoelingsprojecten een echte onestopshop: klanten kunnen er terecht voor de studie (‘hoeveel stoelen kunnen we in deze ruimte plaatsen?’), het ontwerp, de fabricage, de plaatsing en het onderhoud van de stoelen. Ook het vervangen of renoveren van de stoelen en het hergebruiken van de materialen behoort tot de activiteiten van de onderneming.

De plaatsingsdienst van FIBROCIT aan het werk

In de voorbije eeuw is FIBROCIT uitgegroeid tot marktleider in de Benelux op vlak van vaste bestoelingsprojecten voor de sectoren cultuur, onderwijs, B2B, sports & entertainment en hospitality. Dankzij haar lange geschiedenis kan FIBROCIT een indrukwekkende lijst referenties voorleggen. Enkele spraakmakende voorbeelden van de voorbije 5 jaar:

Cultuur Onderwijs B2B
België BOZAR - Brussel
De Roma - Antwerpen
Stadsschouwburg - Leuven
Koninklijk Circus - Brussel
Universiteit Antwerpen
Universiteit Leuven
Vrije Universiteit Brussel
Universiteit Luik
Brussels Expo (Heizel)
BARCO - Kortrijk
Auditorium Deloitte - Brussel
AZ Delta Ziekenhuis - Roeselare
Nederland Stadsschouwburg - Groningen
De La Mar Theater - Amsterdam
Schouwburg - Middelburg
Universiteit Maastricht
Vrije Universiteit Amsterdam
TU Delft
AST Pharma - Utrecht
AFAS Experience Center - Leusden
ERASMUS Ziekenhuis - Rotterdam


Boven: BOZAR (Brussel), BARCO (Kortrijk).
Onder: Schouwburg Middelburg, Universiteit Maastricht


Team

FIBROCIT is door de jaren heen uitgegroeid tot een team van meer dan 30 medewerkers. De productieafdeling telt zo’n 15 mensen, en bestaat uit een hout- en metaalafdeling, een stoffeerderij, een lakkerij en een montage. FIBROCIT staat zelf in voor de installatie van de door haar vervaardigde stoelen en heeft dan ook een eigen plaatsingsdienst, die zo’n 10 medewerkers telt. De ‘bureau’-afdeling (aankoop, sales, R&D, productie, dienst na verkoop, personeel, marketing...) ten slotte telt een 10-tal werknemers.

Benedict Geers, die eerder ervaring opdeed bij zitmeubelbedrijf JORI, is de eindverantwoordelijke van FIBROCIT. Benedict nam de zaak 5 jaar geleden over. Hij neemt vooral de strategische verantwoordelijkheid op zich en staat daarnaast operationeel ook in voor de marketing, financiën en het HR-beleid.


Benedict Geers

Benedict heeft grootse plannen met FIBROCIT: hij wil de dominantie in de Benelux die FIBROCIT nu heeft verder uitbouwen op Europees vlak. De onderneming heeft hiervoor al concrete stappen gezet, bijvoorbeeld met de opening van een kantoor in Frankrijk, de aanstelling van een agent voor Scandinavië, de joint venture met een tribunebouwer in Frankrijk en concrete overnameplannen voor een belangrijke concurrent in Nederland. De bedoeling is om verder te bouwen aan een netwerk van satellieten doorheen Europa en deze te bemannen met lokale monteurs en commerciële ploegen.


Klanten

Die ambitie voor Europese groei brengt ons meteen bij de doelmarkt van FIBROCIT. Zoals eerder vermeld is FIBROCIT de marktleider in de Benelux voor vaste bestoelingsprojecten, met een geschat marktaandeel van 40%. Zo’n 70% van alle bestaande bestoelingsprojecten in de Benelux in de sectoren cultuur en onderwijs werd uitgevoerd door FIBROCIT.

“Dankzij onze lange historiek en status als marktleider in de Benelux is de kans klein dat je als inwoner van de Benelux nog nooit in een door ons geplaatste stoel hebt gezeten.” - Benedict Geers, zaakvoerder FIBROCIT
Links: AFAS Experience Center (Leusden). Boven: TU Delft. Onder: Brussels Expo


FIBROCIT deelt haar doelmarkt in in ruwweg 5 sectoren, waarbij cultuur (theaters, cultuurcentra...) en onderwijs ((hoge)scholen, universiteiten...) de belangrijkste zijn. Daarnaast behoren bedrijven (auditoria, conferentiezalen...), sport/entertainment (voetbalstadions, pretparken...) en hospitality (ontvangstruimtes in ziekenhuizen, hotels, luchthavens...) tot de doelgroepen van FIBROCIT. Dankzij deze brede doelmarkt heeft FIBROCIT al veel prestigieuze projecten kunnen realiseren, waarvan je eerder in deze campagne al voorbeelden kon ontdekken.

“De vervangingsmarkt is zeer belangrijk: twee derden van alle projecten betreft activiteiten in bestaande gebouwen. Dit kan gaan van het wegnemen en terugplaatsen van een installatie omdat de klant de ruimte een opfrisbeurt wil geven, tot het tegelijk renoveren van de stoelen naar aanleiding van deze opfrisbeurt of de volledige vernieuwing van de installatie omdat het economisch niet meer rendabel is om te renoveren.” - Benedict Geers, zaakvoerder FIBROCIT
De Roma in Antwerpen. Foto: Christophe Van Couteren


Investeer mee!

FIBROCIT heeft ambities om verder te blijven groeien. Aangezien de onderneming zelf veel investeringen moet doen voor een project vóór ze inkomsten genereert voor dat project, is FIBROCIT op zoek naar financiering.

Daarnaast wil FIBROCIT, vanuit de ambitie om een innovatieve en moderne speler in de sector te blijven, ook investeren in de sustainability van (de materialen gebruikt bij) haar projecten en upcycling van gebruikte materialen. Met reststromen uit de productie en recuperatie van materialen bij renovaties wil de onderneming bijvoorbeeld productlijnen lanceren voor een B2C-publiek. Dit vereist investeringen in middelen (bijvoorbeeld een webshop) en mensen.

In totaal bedraagt de financieringsbehoefte €950.000. Deze WinWinner-campagne, waarmee FIBROCIT minimaal €75.000 en maximaal €150.000 wil ophalen, maakt deel uit van de financieringsmix die is opgesteld om deze behoefte in te vullen.

Investeren in FIBROCIT via deze WinWinner-campagne kan via de volgende leningstypes:

  • de winwinlening: 1,75% jaarlijkse brutorente + 2,5% jaarlijks belastingkrediet op openstaand bedrag, 40% waarborg op openstaand bedrag, looptijd 5 jaar. Eenmalige aflossing aan het einde van de looptijd. 
  • de (achtergestelde) crowdlening: 6% brutorente, looptijd 5 jaar, eenmalige aflossing aan het einde van de looptijd.
Dankzij haar knowhow, onestopshop-service en maatwerk heeft FIBROCIT door de jaren heen al een indrukwekkend track record opgebouwd in de sector van vaste bestoelingsprojecten. De onderneming heeft zelfs de status van marktleider in de Benelux verworven en is klaar om verdere stappen te zetten op de Europese kaart. Investeer je mee?

Welke leningen zijn er?

Bruto rendement
Terugbetaling
Looptijd
Waarborg
Investeren vanaf
Maximale investering
Achtergesteld
Bruto rendement
Terugbetaling
Looptijd
Waarborg
Investeren vanaf
Maximale investering
Achtergesteld

Waarom investeren via WinWinner?

Investeren in gescreende dossiers
€0 kosten voor investeerder
>98% Terugbetalingsratio
Let op!
Geld lenen aan een onderneming is risicovol.
Als investeerder loopt u het risico dat het ontleende bedrag geheel of gedeeltelijk niet kan worden terugbetaald.